Tek.no

Nyhet

N900 er full av mangler

16 Nov 2009 16:00

Nokia N900 er ifølge Nokia ikke en mobiltelefon, men en datamaskin basert på Linux, og deretter tilført det Nokia kaller en ”mobiltelefon stack.” Kort sagt – en liten PC du kan ringe med.

Vi skal komme tilbake med en grundig test av N900 ved en senere anledning, men kan allerede nå dele noen av våre førsteinntrykk.

Ikke en mobiltelefon

Vi kan jo åpne med å si oss enige med Nokia i at det ikke først og fremst er en mobiltelefon, selv om vi nok tror mange vil kalle den nettopp det. På en mobiltelefon forventer vi at brukergrensesnittet er mobilsentrisk. Det er det ikke på N900.

Med det mener vi at det ikke finnes en eneste knapp vi kan trykke på for øyeblikkelig å ha tilgang til telefonfunksjonene. I stedet er telefoni et program vi kan starte. (starter automatisk ved innkommende anrop). Når det er gjort minner N900 mye om en mobiltelefon. Vi kan slå opp i kontaktene og ringe dem, men vi kan ikke sende meldinger fra telefonapplikasjonen. Da må vi åpne et annet program, som heter Samtaler. Dette programmet gir tilgang til SMS og tjenestene Ovi (Nokia), Skype, Google talk, Jabber og SIP (legg inn innstillingene fra din SIP-leverandør).

Skriv eller skroll

Når vi skal legge til en kontakt som mottaker for SMS må vi rulle gjennom hele kontaktlisten med fingerstrøk. Om kontakten din er nummer 500 i adresseboka, blir det skrekkelig mye å bla igjennom. I den ordinære kontaktlista er det indeksering så du kan gå direkte til en bokstavgruppe, men det er det ikke i SMS-menyene.

Du kan likevel unngå blaingen ved å skrive inn de første bokstavene i kontaktens navn på tastaturet.

Åpner du kontaktlista fra applikasjonen kontakter, så gir listen atskillig flere valg. På hver kontakt finner vi opplysninger om alle telefonnumre personen har, i tillegg til fødselsdag, epostadresser, hjemmeadresse, nettside og notater. Vi kan til og med se kontaktens adresse på et kart. Det finnes også programvare som kan flette informasjon fra sosiale nettsteder inn i kontaktlista, men denne programvaren følger ikke med.

Ingen status

Det er faktisk ganske mye vi savner på N900.

Vi ser ikke personens status på sosiale nettsider i kontaktlisten, og vi kan ikke sende MMS. 

Et annet, og mer alvorlig problem, er at vi ikke kan laste ned epost fra en Exchange Server med mindre dette er en 2007 eller nyere versjon. Svært mange bedrifter, inkludert mediekonsernet Apressen, kjører på det mer eller mindre utdaterte Exchange Server 2003. Men N900 gir feilmelding når vi forsøker å koble oss til serveren. Denne feilmeldingen er beskrevet som en bug på sidene til Maemo.org (utviklerforum for operativsystemet på N900).

Når, eller om det kommer en fiks vet vi ikke noe om.

Nettleser

Med fullverdig nettleser hadde vi også sett frem til å kunne se nett-TV på mobiltelefonen. Men det fungerer ikke. NRK streamer i Windows Media-format eller Silverlight. N900 skal angivelig støtte WMV, men det fungerer i alle fall ikke på denne tjenesten.

TV2s nett-TV fungerer heller ikke. Hva som er årsaken vet vi ikke, men når vi kommer til selve avspillingen av videostrømmen gir N900 beskjed om at den ikke har kontakt med nettverket, og vi har ikke funnet noe sted hvor vi kan definere nettforbindelse for direkteavspilling.

N900 skal kunne spille filmer kodet i DivX, men også her støtte vi på problemer. Enkelte av filene ville ikke spilles av, med ga feilmelding om manglende formatstøtte. Men ved et senere forsøk kjørte filmene likevel, uten at vi har endret konfigurasjonen verken på mediefilene eller på N900.

Vi får heller ikke tilgang til Sparebank1s nettbank, som kjører en java-applikasjon for pålogging.

Den innbygde nettradioen i N900 har mange forhåndsinnstallerte kanaler, men ingen norske. Å legge til disse er tungvint.

Mellom to stoler

Uten MMS-støtte, med begrenset mediestøtte (ikke DRM-støtte), funksjonsfeil ved synkronisering mot Exchange 2003, ingen mulighet for å opprette dokumenter i Office to go, GPS-løsning uten navigasjon og et brukergrensesnitt for spesielt interesserte, er det vårt førsteinntrykk at N900 faller igjennom både som mobiltelefon og mini-PC.

På oppsiden tar vi med at vi kan spille så mye gratis musikk vi ønsker via nettsiden ”Grooveshark.com”, at vi faktisk kan spille av DivX-filmer, og at vi kan bruke Google Docs som et nettbasert alternativ til Office på mobilen.

Det skal også være mulig å kjøre en Bit-torrent-klient på N900, men dette krever at du vet hvordan du skal installere og bruke den (ligger ikke på de ofisielle sidene til Nokia). Med BitTorrent, 32GB minne, DivX-støtte og ingen DRM, er N900 muligens populær blant pirater.  På vent
N900 har unektelig et stort potensial, men foreløpig må det beskrives som uforløst. Noen businessmobil er det foreløpig ikke. Forhåpentlig vis vil noen av svakhetene vi nå ser på N900 kunne løses ved hjelp av bedre programvare. Til det skjer er N900 mest for et kostbart leketøy å regne.

Les også
Se Android kjøre på Nokia N900
Les også
N900 på bedringens vei
Les også
Endelig en oppdatering til N900
Les også
N900 får støtte for Exchange Server 2003
Les også
Nå sendes Nokia N900 til butikkene
Les også
Mobilflaggskip verst på stråling
Les også
Nokia-rush i november
Les også
Her får du N900 billigst
annonse

Les også