Du får ikke den netthastigheten du betaler for
Ingen av de store i Norge leverer det de selger.
Vårt søsternettsted Inside Telecom.no har gått den norske bredbåndsbransjen etter i sømmene. Via statistikk fra Post- og teletilsynets nettside Nettfart.no, har Inside Telecom sammenlignet den hastigheten leverandørene markedsfører, med den brukerne faktisk får.
Resultatet er slående. Ingen av de store tilbyderne leverer den hastigheten de annonserer. I ett tilfelle får kundene bare halvparten av det de betaler for.
Store sprik i hastigheten
Basert på flere tusen målinger, kommer det frem at de fem største bredbåndstilbyderne har store sprik i den faktiske hastigheten på sine abonnementer:
- Nextgentel: 13 til 28 prosent under den lovede nedlastingshastigheten
- Canal Digital: 3 til 12 prosent under den lovede nedlastingshastigheten
- Get: 2 til 12 prosent under den lovede nedlastingskapasiteten
- Altibox: 7 til 16 prosent under den lovede nedlastingshastigheten
- Telenor: 0 til 23 prosent under den lovede nedlastingshastigheten
Avviket for opplastingshastigheter er enda større, og verst av alle er Altibox' abonnement «200». Dette abonnementet lover 100 Mbit/s både i opp- og nedlastingshastighet, men nettfart-brukerne måler en opplastingshastighet på bare 48 Mbit/s. Det er 52 prosent under det som loves fra leverandøren.
– Som forventet
Selv om avvikene som er avdekket tidvis er store, mener Post- og Teletilsynet at dette er som forventet:
– Vi har ikke sperret opp øynene over målingene så langt, sier underdirektør Bjørn Erik Eskedal i Post- og teletilsynet, til Inside Telecom.
Han legger til at leverandørene i snitt leverer omtrent 90 prosent av den nedlastingskapasiteten som er annonsert.
I 2009 etablerte Forbrukerombudet, sammen med de største bredbåndsselskapene, en ny bransjenorm. Denne satt blant annet rammer for at tilbyderne skal markedsføre de hastighetene forbrukerne kan forvente å få. Ombudet har fått få klager på grunn av manglende nettfart.
– Hvis det viser seg at bransjen beveger seg tilbake til den gamle toppfart-markedsføringen og dette skaper problemer for forbrukerne, må vi vurdere å ta opp problemstillingen med bransjen igjen, sier fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet, til Inside Telecom.
Store prisdifferanser
Når den båndbredden brukerne faktisk får i de fleste tilfellene er godt under det man blir forespeilet, er det enkelt å tenke at dette burde bety en lavere månedspris. Nettleverandørene dine vil nok ikke gi deg det med det første, og om du har rett på det er et tvilsspørsmål.
Vi har regnet på hvor mye man i så fall burde fått redusert månedsprisen. Selv når vi vekter for forskjellen mellom ned- og opplastingshastighet, viser det seg at de fleste abonnementene burde vært betydelig billigere. Nextgentels abonnement «Bredbånd 20» burde vært 27 prosent billigere, mens Telenors «Bredbånd 16» burde kostet 306 kroner hver måned, ikke 399 kroner. Forskjellen blir størst for Altibox' «Internett 200», som burde kostet 560 kroner hver måned, ikke 849 kroner.
Denne tankegangen om prisdifferanse er imidlertid ikke gunstig for kunder av trønderlagsselskapet Loqal, som overleverer til de grader på opplastingshastighetene. Deres abonnement «Internett Fiber 20/20» burde egentlig kostet 620 kroner, men du får det for 499 kroner hver måned.
Kan ha flere feilkilder
Alle de store leverandørene noenlunde fornøyd med den nye tjenesten fra Post- og Teletilsynet, mens Get på sin side er mest kritisk av de vi har snakket med:
– Vi mener dagens versjon ikke er god nok. For eksempel har det betydning hvilken nettleser du bruker, og hvordan denne er satt opp. I tillegg påvirkes resultatene av kapasiteten på kundenes datamaskiner, og av forstyrrelser på, eller begrensninger i, de trådløse hjemmenettene, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Husby i Get.
Hvordan brukerne har målt hastigheten, er nemlig avgjørende for statistikken på Nettfart.no. Selv om tjenesten har gode informasjonssider for å fjerne feilkilder, er flere av tilbyderne skeptiske til om alle brukerne har forstått og fulgt disse retningslinjene. Om man for eksempel kjører testen på et trådløst nett, vil dette påvirke målingene.
Katharina Kokkim i Canal Digital kabel-TV legger også til at brukerne selv kan ha lagt inn feil abonnement da de brukte Nettfart.no.
– Vi sjekker alltid kapasiteten hos kundene. Det er likevel viktig at kunder som er misfornøyde og mener de betaler for en vare de ikke får, tar kontakt med oss. Da kan vi se på problemet sammen, sier Kokkim.
Altibox peker til den tilsvarende svenske tjenesten, Bredbandskollen.se:
– Der står det at en målt hastighet på 16,8 Mbit/s vil være et godt resultat for en fiberaksess på 24 Mbit/s. Vi vet at Post- og teletilsynet har hentet erfaringer fra Bredbandskollen i sitt arbeid med Nettfart. I lys av dette mener vi at vi leverer gode produkter, forteller kommunikasjonsansvarlig i Altibox, Espen Schiager.
Se hva de ulike bredbåndsleverandørene sa hos Hardware.no.
Usikker på hva internett egentlig er?