Til hovedinnhold

AMD har lansert «Radeon HD 8000» for stasjonære

Men egentlig har de bare byttet navn.

Activision/Hardware.no

På tampen av fjoråret slapp AMD sin nye skjermkort-serie, Radeon HD 8000. Elleve nye modeller stod klare for bærbare maskiner, men de skikkelige versjonene for stasjonære maskiner var det helt tyst rundt.

Nå har imidlertid AMD lansert en hel rekke med Radeon HD 8000-kort av den tradisjonelle varianten, for stasjonære maskiner. De er kun ment for OEM-partnere, altså til bruk i maskiner du kjøper ferdig bygget fra for eksempel Dell og HP, og blir ikke tilgjengelig for løssalg. Det kan kanskje være greit, for skjermkortene er slettes ikke helt nye – de fleste har bare fått nytt navn.

Ni nye modeller

Via en pressemelding forteller AMD at de nå slipper ni nye skjermkort i HD 8000-serien. Kortene er spredd utover hele spekteret, fra toppmodellen Radeon HD 8970, via mellomklassemodeller som HD 8760, til billigkort som HD 8350.

Men de ni nye produktene som vil pryde spesifikasjonslisten til stasjonære maskiner i butikken fra og med slutten av januar, er nesten uten unntak dratt rett over fra Radeon HD 7000-serien. Disse skjermkortene ble lansert for ett år siden, men noen er langt eldre enn det.

Den nye Radeon HD 8970 er Radeon HD 7970 GHz Edition i ny drakt. Det samme gjelder både HD 8950, som egentlig bare er HD 7950, HD 8760 som er den populære mellomklasse-modellen HD 7700, og totalt fem andre modeller. Se full oversikt over de nye kortene i faktaboksen over.

De her omtalte kortene er imidlertid relativt nye, om vi sammenligner med de billigste Radeon HD 8000-modellene. Det nye HD 8350-kortet er faktisk HD 5450, som ble lansert for snart tre år siden. Siden den gang har kortet tatt turen via flere andre serier, men det er til syvende og sist akkurat det samme som det var for tre år siden.

To nykommere

Selv om syv av de ni nye skjermkortene kommer fra allerede eksisterende produkter, finner vi to nykommere. Også disse er laget ut fra rammeverket satt av Radeon HD 7000-serien, men de har aldri før vært på markedet. De to heter HD 8670 og HD 8570, og er begge budsjettmodeller.

Disse to er bygget på en iterasjon av GCN-arkitekturen til AMD, med kodenavnet «Oland». De har begge 384 streamprosessorer i en kjerne som kjører på henholdsvis 1000 MHz og 730 MHz. 2 GB internminne er på plass, som har en effektiv frekvens på 4,6 GHz. HD 8670 skal trekke rundt 75 watt fra maskinen din, mens HD 8570 nøyer seg med 50 watt.

For å holde takten

At både AMD og Nvidia lanserer gamle skjermkort som flunkende nye er ikke noe nytt, selv om AMD nå har tatt konseptet et hakk lenger ved å gjøre det for en hel serie skjermkort. Dette skjer støtt og stadig, og det er to hovedgrunner til det.

For det første gjør produsentene konstant forbedringer på driveren til maskinen, det lille stykket programvare som får kortet til å snakke godt og korrekt med maskinen din. Nye drivere kommer flere ganger i året, og de gir gjerne forbedringer i både ytelse, funksjoner og brukergrensesnitt. Men det viser seg at særs få faktisk oppdaterer driveren sin etter at produktet først er kjøpt.

Om det samme produktet da lanseres under nytt navn, vil driveren også være ny. For brukeren vil det derfor oppleves som en forbedring. Selv om man strengt talt kunne lastet ned driveren helt gratis fra produsentens hjemmesider, er dette en forklaring AMD har vært helt åpne ovenfor oss om.

Den andre grunnen til at produkter blir «rebrandet», er produktsyklusen. OEM-partnerne bruker kalenderen for å oppdatere produktene sine, og et nytt år er en god anledning til å friske opp det meste. Med lanseringsfesten CES gående den første uken i januar, blir grunnen bare enda bedre, og det er nok deler av grunnen til at AMD har flyttet skjermkort-lanseringene sine til årsskiftet.

Men året varer bare 12 måneder, og i henhold til Moores lov kommer det ikke helt nye produkter før hver 16 – 18 måned. Da må man ta noen snarveier for å få endene til å møtes, og en av dem er å gi produktene nytt navn.

Skjermkort du kan kjøpe fritt vil altså ikke hete Radeon HD 8000. Men om kjøper du en ny maskin, som inneholder et nytt skjermkort i serien, byr den altså ikke på en helt ny modell.

(Kilder: AMD, Pressemelding, Anandtech)

Vi er på Facebook!
annonse