– Nå ser færre det du poster på Facebook
– Betaler du ikke, holdes det skjult for de fleste.
Har du lagt merke til at færre av innleggene du poster får særlig respons fra dine venner, og at de som du faktisk få respons på, når ut til færre enn de gjorde tidligere?
New York Times-skribent Nick Bilton begynte å se nærmere på fenomenet, for etter at han i løpet av relativt kort tid fikk mangedoblet antallet personer som fulgte ham på Facebook, gikk antall likes og kommentarer ned betydelig over et års tid.
Mens han hadde rundt 25 000 personer som fulgte ham for et års tid siden, kunne han få 300 – 500 «likes» på sine innlegg, mens når han nå har over 400 000, får han aldri over 100 likes.
En mulig forklaring er selvsagt at han har laget dårligere innhold som engasjerer færre, men som et eksperiment forsøkte han derfor å promotere et innlegg ved å betale Facebook syv dollar. Plutselig fikk han en tidobling av tilbakemeldinger.
Les også: Derfor vil de forby Facebook-reklamen
Nedprioriterer gratisinnhold
– Facebook informerte meg stolt over at 5,2 ganger flere personer hadde sett min post fordi jeg hadde betalt Facebook for å vise dem innholdet. Gee whiz. Takk, Facebook, skriver han i en artikkel i helga, som virkelig har blitt spredt over nettet.
Biltons teori er at Facebook aktivt nedprioriterer innhold som ikke er betalt, og at nå som sponset innhold nå er en del av nyhetsstrømmen, blir det mindre plass til det «vanlige» innholdet. På den måten mener han Facebook forsøker å presse brukerne over i en betalingssyklus: Uten å betale, blir man «usynlig».
Resultatet av holdningsendringen til Facebook er altså at innhold fra Idar Vollviks nettbutikk prioriteres fremfor innhold som du faktisk kunne hatt interesse av i nyhetsstrømmen.
Mobil forsterker effekten
En måte å komme seg utenom Facebooks prioritering, er å se den ufiltrerte nyhetsstrømmen. På mobil, som nå er en mer populær måte å sjekke Facebook på enn gjennom en nettleser på datamaskinen, er det derimot ikke mulig å se denne. Dermed er en mer eller mindre helt avhengig av Facebooks måte å filtre ut innhold for å få med seg hva venner driver med.
Artikkelen har fått mange til å engasjere seg i debatten, og har påpekte mulige teorier for både hvorfor han tar feil, og hvorfor han har påpekt en helt essensiell funksjonsendring hos Facebook.
Josh Constine hos TechCrunch melder at Facebook over tid har hatt en tendens til å prioritere funksjoner som er nye. Derfor ble du overlesset med avstemninger rett etter at Facebook relanserte «Questions», mens du i dag knapt ser det. På samme måte ser du i dag knapt hva folk hører på på Spotify, mens det var veldig tungt promotert da Spotifys Facebooks-integrasjon ble implementert.
– Listen heves
En teori er derfor at Bitons sammenligningsgrunnlag ikke fungerer helt, fordi han fikk et kraftig løft da en kunne begynne å abonnere på statusene til enkeltpersoner.
– Men når alt kommer til alt: Facebook viser et sammendrag at de «mest relevante» postene fra de siste timene eller siden du sist logget på. Etter hvert som vi deler mer, heves listen, og bare innlegg med flest kommentarer og «likes» dukker opp, samt fra våre nærmeste venner, skriver Constine.
Constine mener Bilton har et poeng med at betalt innhold nå får for mye oppmerksomhet på bekostning av annet innhold.
– Det er en vanskelig balansegang, og i øyeblikket lener Facebook seg for langt i annonsørenes retning. Facebook risikerer å støte fra seg brukere hvis nyhetsstrømmens balanse forgiftes med betalt innhold og brukerne føler at de ikke ser hva de ønsker å se, mener han.
– Holdes tilbake
Han påpeker at han, i likhet med New York Times' skribent, også har lagt merke til at sammenhengen mellom antall følgere og reaksjoner ikke er spesielt god.
– I øyeblikket har jeg rundt 160 000 som følger med på Facebook, men jeg får like mange eller færre tilbakemeldinger som da jeg hadde en tidel så mange følgere. Nedgangen min har ikke vært like stor som Biltons nedgang, men det faktumet at engasjementet ikke følger utviklingen i antall abonnenter, viser at ubetalte poster absolutt blir holdt tilbake, slår han fast.
Han påpeker at Facebook fortsatt er gratis, og primært er et gode.
– Men det er et ustabilt gode. Det vil være risikabelt å satse alt på et kort som på et hvilket som helst tidspunkt kan endre strategi, sier han.
Facebook avviser påstandene
Facebook sier i en uttalelse at det ikke er noen sammenheng mellom betalt innhold og en nedgang i tilbakemeldinger.
– De to tingene er ikke relatert. Vi har ikke et insentiv til å redusere distribusjonen av ting du sender til dine følgere, slik at vi kan vise mer annonser, sier produktsjef Will Cathcart i Facebook.
– Over tid har vi gjennomført en lang rekke endringer i algoritmene som avgjør prioriteringene i nyhetsstrømmen, som kan få innhold til å bli gå opp eller ned, sier han.
Ifølge Facebook har antall interaksjoner med nyhetsstrømmen gått ned to prosent på et år, mens de som har mange følgere (10 000+) i snitt har fått økt antall tilbakemeldinger med hele 34 prosent.
Det er ventet at Facebook mandag kveld vil lansere en større endring i måten nyhetsstrømmen vil fungere. Informasjonen om dette er så langt begrenset.
Lik oss på Facebook du også.