Til hovedinnhold

Nye øreplugger skal redde hørselen

Ingeniører ved det Colorado-baserte selskapet Asius Technologies har skapt en type teknologi som skal bidra til å forebygge hørselsskader ved bruk av øreplugger.

Naturlig forsvarsmekanisme

Oppfinnelsen tar utgangspunkt i at såkalt "øretretthet" kommer av en innebygd forsvarsmekanisme – som forekommer ved bruk av øreplugger som forsegler inngangen til ørene for å isolere lyden bedre fra omgivelsene.

Dette er potensielt skadelig ettersom bittesmå muskler i det indre øret aktivt jobber for å forminske overføringen av lydenergi fra trommehinnen til sneglehuset med opptil 50 dB, noe som gjør at man må skru opp lydstyrken for å kompensere, som igjen leder til enda mer risting og skade på trommehinnen.

Ekstra trommehinne

Lydforsker Stephen Ambrose ved Asius har kommet opp med en løsning på dette problemet som både skal forbedre lydkvaliteten og beskytte hørselen bedre – med det som kalles Ambrose Diaphonic Ear Lens (ADEL).

ADEL er i bunn og grunn en ekstra trommehinne mellom ørepluggen og den naturlige trommehinnen i øret. Oppfinnelsen er lagd av et svært tynt lag med polymert stoff som kan bli brukt til å tre en "ballong" over driverenheten.

Innretningen blåser seg automatisk opp ved bruk, og skal blant annet redusere trykk fra det forseglede øret, mens det samtidig overfører lyd på en måte som likner mer hvordan man hører lyd naturlig.

Teknologien kan også bli brukt til å modifisere eksisterende øreplugger ved at den plasseres over hull i enheten.

Ambrose håper på at ADEL kan komme i salg innen noen uker, og hvis det viser seg å virke bra kan vi også se frem til teknologien i andre hodetelefoner og øreplugger.

Se følgende video for en mer detaljert forklaring av oppfinnelsen:

(Kilder: CrunchGear, Dvice, Gizmag, Übergizmo)

annonse