Nyhet

Torrentside krever penger for å fjerne ulovlig innhold

– Dette er utpressing, sier piratjeger.

Hver dag sender rettighetshavere ut forespørsler som beordrer BitTorrent-sider, søkemotorer, blogger og andre typer nettsider og tjenester om å fjerne lenker med innhold som krenker opphavsretten. Bare Google mottar for eksempel 1,2 millioner henvendelser i måneden.

Arbeidet med å gå gjennom og fjerne materialet er tidkrevende for alle parter, og det har ført til en diskusjon om Internett-leverandører og andre tredjeparter burde få betalt for å utføre oppgavene.

Et antipiratselskap mener at opphavsrettskrenkende nettsider, som krever penger for å fjerne ulovlig innhold fra egne tjenester, driver med utpressing.

– Tjener på andres arbeid

Takedown Piracy jager pirater på nett, og grunnleggeren Nate Glass skriver på bloggen sin at piratsider bruker utpressing mot rettighetshavere.

– Vi sendte nylig en DMCA-henvendelse til en stor torrentside. Henvendelsen var presis og i tråd med lovgivningen, men vi glemte visst én ting: Pengene piratsiden krevde, skriver Glass.

Torrentsiden krever nemlig 50 dollar (300 kroner) per individuelle materiale de blir spurt om å fjerne. Dette får Glass til å se rødt:

– Ikke bare tjener denne siden på å selge reklamer på bekostning av andre menneskers arbeid, men i tilfelle du skulle ønske å få eiendommen din fjernet fra nettsiden, kommer det til å koste deg 50 dollar for hvert brudd med opphavsretten.

– Hyklersk

TorrentFreak har tatt seg en prat med administratoren bak den aktuelle torrentsiden, som mener at piratjegeren som kritiserer dem er hyklersk fordi han selv tar betalt for å bidra til å fjerne krenkende materiale.

– Ingenting her i verden er gratis, og når tjenesteleverandøren er tredjepart i forhold til rettighetshaverens klage mot den som har lastet opp materialet, er det bare rett at parten som må utføre grovarbeidet blir kompensert, forteller administratoren til TorrentFreak.

Spørsmålet om hvem som skal bære kostnadene av å fjerne piratlenker er det sentrale i denne saken. En sjefene hos den australske nettleverandøren iiNet, Steve Dalby, uttalte nylig følgende:

– Rettighetshaverne vil ha alle fordelene ved disse tiltakene, men ønsker at tjenesteleverandørene må ta hele regningen.

Les også: Fildeling blomstrer til tross for strengere lover

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
– Jeg skal snu verden på hodet
Les også
Her raider FBI hjemmet til Megaupload-grunnleggeren
Les også
Piratloven ACTA nedstemt i EU
Les også
– Ulovlig nedlasting gir dyre festivaler
Les også
Rekordmange laster ned Game of Thrones
Les også
– Torrent-nedlasting øker musikksalget
Les også
– IP-adresser identifiserer ikke personer
Les også
Piratblokade ga rekordtrafikk
Les også
Så effektive var Googles og Wikipedias protester
annonse