Til hovedinnhold

TEST: Logitech Alert

Smart, prisgunstig og utrolig enkel videoovervåkning på PC og mobiltelefon.

Logitech Alert lar deg holde øye med eiendommene dine, uansett hvor du befinner deg.

Et kamera, to stikkontakter og en internettforbindelse. Det er alt du trenger for å kunne følge med på hva som foregår i huset eller på hytta. I tillegg må du ha en PC tilgjengelig når systemet settes opp. Når det er gjort trenger du faktisk ikke PC-en lenger. Logitech Alert virker nemlig selv om PC-en er skrudd av.

Løsningen vi har testet består av en grunnpakke med programvare, en “homeplug” og et innekamera med strømadapter.Totalpris på denne pakken er oppgitt til 2699 kroner. Om du i stedet velger et vanntett utendørskamera er prisen 300 kroner ekstra.

Homeplug
En homeplug minner om en strømadapter, men kobles fra stikkontakten og inn i en ledig port på ruteren på hjemmenettverket. På denne måten sørger den for å gjøre strømnettet i boligen eller på hytta til et datanettverk.

Når du kobler et kamera til en annen kontakt i det samme strømnettet, så blir det automatisk koblet til homeplug-en, og dermed til ruteren, selv om ruteren står i et annet rom. Siden kameraet uansett må ha strøm for å virke, så er dette en smart løsning.

Mobilt Internett
Har du ikke bredbånd, vil du i mange tilfeller kunne klare deg med et modem med ruter fra Ice.net. Ice selger også kameraene med rabatt til den som samtidig kjøper Ice-modem. Da får du i tillegg trådløst nettverk, men kameraene fra Logitech må likevel kobles opp via strømnettet.

Vi venter for tiden på et fungerende abonnement, men kommer tilbake med en test av videoovervåkning på mobilt bredbånd så snart vi har fått prøvd det ut i praksis.

Innekameraet plasserte vi i en bokhylle. Det finnes ulike festebraketter for den som ønsker å skru kameraet opp på mer permanent basis.

Ekstrakamera
Vi fikk også med et ekstra kamera for utendørs bruk. Dette koblet vi til en stikkontakt i en utebod, så vi også kunne holde et øye med gårdsplass og oppkjørsel.

Selve oppkoblingen kunne knapt vært enklere. Når du starter den medfølgende CD-en får du en nøyaktig beskrivelse av hvilke ledninger som skal plugges hvor. Når det bare er to ledninger som i tillegg er fargekodet, så skal det godt gjøres å koble feil.

Når programvaren er ferdig installert, ber den deg fortelle hvor mange kameraer du har koblet til. Så leter den opp kameraene og bilder fra disse dukker opp på skjermen.

Automatisk opptak til server
Når noe beveger seg i kameraets synsfelt, så startes et opptak. Programvaren som følger med lar deg definere hvilken del av bildet som må ha bevegelse for at kameraet skal begynne å filme. Om PC-en står på, så lagres opptaket lokalt på harddisken. Du bestemmer selv hvor stor del av disken som skal settes av til dette, og i hvilken mappe filene skal lagres.

I tillegg lagres videoen på et minnekort som sitter i kameraet. Et 2 GB MicroUSB-kort følger med hvert av kameraene. Logitech hevder det holder til omtrent en uke med normal filming, men at dette er avhengig av hvor mye aktivitet det er i området kameraet dekker, og om du vil lagre lyd i tillegg til bilde. Alternativt kan du bytte til minnekort opp til 32 GB. Når minnekortet er fullt overskrives de eldste opptakene.

Filmklippene lagres som MP4 H.264 og kan spilles direkte fra minnekortet via en medfølgende adapter.

Men om et opptak er overskrevet betyr det ikke at det er tapt. En kopi av opptaket lastes automatisk opp på en Logitech-server. Denne serveren kalles Logitech Alert, og kommuniserer med din “homeplug”. Ved å logge deg på Logitech Alert fra en PC eller mobil kan du se opptak kameraene har gjort. Du kan også se hva kameraene ser akkurat nå, og du kan endre konfigurasjoner om du ønsker.

Tilleggstjeneste
Å følge kameraene live fra en PC tilknyttet Internett er gratis. Men vil du ha mulighet for å se bildene på en mobil, eller om du ønsker å se opptak kameraet har gjort fra en PC utenfor hjemmenettet, så trenger du et abonnement hos Logitech. Av en eller annen grunn finnes det ingen prisinformasjon på Logitechs sider, og det er først når du skal betale for tjenestene Web- og Mobile Commander at du får vite at det koster 499 kroner per år.

Med dette abonnementet får du tilgang til de samme funksjonene via internett, som du ellers har ved å kjøre Logitech-programmet på PC-en i samme nettverk som kameraene, og du kan spille av opptakene fra serveren når du måtte ønske.

iPhone, iPad, Galaxy Tab og LG Optimus 2X fungerte alle utmerket for betjening av alarmsystemet.

Bra bildekvalitet
Kameraene har fast fokus og digital zoom. Optikken er vidvinklet, slik at ett kamera dekker et stort område. Ved å zoome digitalt kan du velge å fokusere på et mindre område. Bildekvaliteten er i utgangspunktet meget bra, og du kan zoome ganske mye uten at bildekvaliteten blir vesentlig dårligere. Når du zoomer tar det gjerne noen sekunder før du ser resultatet live.

I praksis fungerer løsningen bra. Som med alle kameraer har lysforhold sitt å si. Plasserer du kameraet i motlys blir det vanskeligere å se hvem som er på videoklippene. På samme måte trenger innekameraet en del lys for å fungere.

Utekameraet har "nattsyn" med to røde dioder som gjør det mulig å filme i sorthvitt om natten. Men de røde diodene avslører også hvor kameraet befinner seg, så det blir enklere for uvedkommende å skjule seg for det. Om du filmer i en opplyst gårdsplass kan nattlampene slukkes. Du kan også velge bort den blinkende røde lampen som viser at kameraet er aktivt.

Lampene på utekameraet kan slukkes eller tennes fra mobiltelefonen.

Korte klipp
Ved sammenhengende bevegelser varer hvert filmklipp i ca. 30 sekunder. Kameraet slutter ikke å filme om det fortsatt er aktivitet i bildet, det starter bare på et nytt klipp. Når kameraet tar opp sendes en e-post med varsel til en adresse du selv har valgt. Du kan også velge om det skal legges ved et bilde fra kameraet sammen med varselet. I e-posten finnes også en lenke til opptaket, så du kan se det med det samme.

Men bruker du mobiltelefonen må du starte applikasjonen og se klippet der. Det lar seg nemlig ikke spille av direkte i nettleseren på mobiltelefonen.

Under avspilling får du på en PC se en tidslinje for hvert av kameraene, der opptakene er skravert. på mobilen er klippene satt opp i rekkefølge med miniatyrbilder.

Når du bruker overvåkningssystemet med en PC kan du se opp til seks kameraet samtidig (vi har testet med to).  Når du bruker Mobile Commander på mobiltelefonen kan du bare se ett kamera om gangen. Årsaken er at overføringen krever en del båndbredde. Vi har testet med iPad, iPhone, Galaxy Tab (Android) og LG Optimus 2X (Android). Systemet har enn så lenge ikke støtte for Symbian- eller Bada-mobiler.

Utfordringer
Vi har ikke oppdaget mange svakheter med systemet, men noen utfordringer er det jo. Det er ikke noe backup-batteri som kan holde kameraene aktive hvis strømmen brytes. Oppkoblingen via strømnettet er heller ikke 100 prosent stabil, og det har hendt at det dukker opp melding om at systemet ikke finner kameraet. Kameraet virker likevel, og eventuelle opptak som startes lagres på minnekortet og overføres til serveren når nettet er oppe igjen. I vårt tilfelle har avbruddene skjedd opp til et par ganger om dagen, og kameraene er dukket opp igjen i løpet av mindre enn et minutt.

Årsaken til avbruddene er ukjent, men boligen vi overvåker er utstyrt med flere signalsystemer der strømnettet brukes som bærer (blant annet varmestyring) og muligens kan de ulike signalene i gitte tilfeller forstyrre hverandre.

Vi savner en mulighet for å sette opp SMS-varsel, ettersom vi som regel blir raskere oppmerksom på en innkommende SMS enn på en innkommende e-post. Vi har heller ikke fått testet en hvordan systemet fungerer med lavere båndbredde, som på mobilnettverket til Ice.net.

Systemet er heller ikke kompatibelt med Logitechs forrige overvåkningssystem, WiLife. De to systemene skaper imidlertid ikke konflikt for hverandre, dersom du insisterer på å bruke begge på samme PC. De kan heller ikke bruke samme homeplug.

Om vi sammenlikner de to systemene, så er Logitech Alert et langt bedre alternativ, både når det gjelder sikkerhet, kvalitet og brukervennlighet. Logitech Alert er også helt stillegående. WiLife var utstyrt med vifter i adaperne, og disse skapte en del støy. De nye kameraene har også bedre festebraketter enn de gamle.

Bruksområder
Alt i alt opplever vi systemet som smart, driftssikkert og brukervennlig. Har du angst for at det skal være kommet for mye snø på hyttetaket, at båten skal være stjålet eller at huset ditt blir rasert mens du er borte, så kan bildene fra kameraet forhåpentlig virke beroligende. Systemet kan gi et tidlig varsel dersom noe er galt, men kameraene kan selvsagt ikke gripe inn mot det som skjer.

Bildene fra kameraet kan brukes som bevis dersom noen bryter seg inn, men da må du sørge for at filmingen skjer på lovlig vis. Det er nemlig ikke fritt frem for å videoovervåke hverken egen eller annen manns eiendom.

Har du lov til å videoovervåke eiendommen din?
Sjekk Datatilsynets retningslinjer for videoovervåking her.

Du er pliktig å varsle om at videoovervåkning pågår.
annonse