Til hovedinnhold

Amerikanerne vil ha retten til å snoke på deg overalt i verden

Vil tvinge nettkjemper til å utlevere opplysninger uansett hvor de lagres.

Shutterstock 175643372, 127585253

Etter fjorårets Snowden-avsløringer ble det klart for hele verden at amerikansk etterretning – og tildels også deres europeiske kolleger – er svært nysgjerrige på hva folk flest foretar seg. Enten det er snakk om personlige e-poster, videosamtaler, SMS-er eller skylagrede dokumenter; byråer som NSA har enten skaffet seg eller lett etter måter å få tilgang på.

For amerikanske selskaper har dette vært på grensen til katastrofalt. Beskyldninger om «bakdører» som kunne la spioner slippe til i formodentlig sikre systemer har rystet tilliten til giganter som Google, Yahoo og Microsoft, særlig blant europeiske kunder. Nå ser det ut til at tilliten kan få seg enda en knekk, da en føderal dommer i New York har erklært at amerikanske selskaper må overlevere data til amerikanske myndigheter – samme hvilket land serverne som holder på dataene står i.

Les også: Microsoft sidestiller snoking med cyberangrep » (Hardware.no)

Krevde enorme mengder data

Bakgrunnen for saken er at Microsoft i desember 2013 mottok en ransakelsesordre, hvor de ble pålagt å utlevere en mengde data om en av sine MSN-brukere til amerikanske myndigheter. Det var ikke småtterier: Alle e-postmeldinger sendt til og fra kontoen, alle kontakt- og vennelister, så vel som fullt navn, fysisk adresse, telefonnummer, skulle oppgis – og det var bare begynnelsen.

Det ble nemlig også fremmet krav om andre opplysninger som kunne hjelpe med identifikasjon – så som IP-adresser brukt for å opprette og logge på kontoen, samt hvor ofte brukeren logget på, og hvor lenge hver sesjon varte. Alternative e-post-konti oppgitt ved opprettelsen av kontoen, tilkoblingsmetoder, loggfiler og alle bankkonto- og kredittkortnumre som var lagret, pluss bilder og andre filer lagret av kontoeieren, ble også krevd utlevert.

Microsoft samarbeidet så langt at de utleverte «ikke-innholdsdata» lagret på sine amerikanske servere, men da de oppdaget at innholdet på brukerkontoen befant seg på servere i Dublin, Irland, nektet de å utlevere mer. Istedet fremmet de et krav om at rettens ordre måtte oppheves – men det kravet har nå blitt avslått. Dette fremgår av hele rettsdokumentet (via Washington Post).

Kan svekke tilliten i Europa

Den føderale dommeren som både utstedte ransakelsesordren og avviste Microsofts krav mener nemlig at siden Microsoft er et amerikansk selskap, og på bakgrunn av Internetts grenseoverskridende natur, er selskapet nødt til å holde seg til amerikansk lovgivning – og dessuten utlevere data om brukere som bryter denne, uansett hvor de befinner seg. Microsoft har anket avgjørelsen, men dersom anken blir avvist er det dårlig nytt for de fleste amerikanske selskaper som gjør noe på nett.

Deres aktiviteter i Europa står nemlig for en betydelig del av inntektene deres, og på denne siden av Atlanteren søker de å holde seg til lovgivningen som gjelder her – akkurat som når Google nå føyer seg etter europeisk personvernlov. Hvis de i tillegg skal måtte følge amerikansk lov uansett hvor de driver i verden kan det raskt oppstå noen motsigelser – og kundene vil dessuten leve i full visshet om at de kan bli overvåket av amerikanske myndigheter.

Dermed er det ikke så rart at Microsoft får støtte av andre store selskaper også, og både Apple, AT&T, Cisco, og Verizon har levert inn uttalelser som taler selskapets sak i dette spørsmålet. Stiftelsen EFF har også uttalt sin misnøye med den nye domsuttalelsen, i forbindelse med anken som nå er til behandling.

Gjør hele verden til sin bakgård

Ifølge Extremetech dreier ikke denne saken seg engang om nasjonal sikkerhet eller å stanse terrorisme, men om narkotikasmugling – som selv om det er alvorlig nok, ikke medfører et like stort tidspress som i den typen saker etterretningsorganisasjonene skal ha siktet seg inn på. Dermed er det snakk om å gjøre hele verden til USAs digitale bakgård for å bekjempe all slags kriminalitet, dersom Microsofts anke ikke fører frem.

Ifølge Ars Technica har det amerikanske justisdepartementet også uttalt at de mener global jurisdiksjon er nødvendig, siden elektronisk kommunikasjon er i utstrakt bruk av alt fra svindlere til hackere og narkotikahandlere, både i og utenfor USA, for å bryte amerikansk lov. Dette står i sterk kontrast til flere selskapers syn, som er at alle forespørsler om utlevering av data må gå gjennom domstolene i landet disse dataene er lagret.

Ankesaken er dog i skrivende stund ikke avgjort, og det er for øyeblikket umulig å si hvilken vei den vil gå. Jusprofessor Orin Kerr har skrevet et dyptgående blogginnlegg på Washington Post om det juridiske i saken, sett fra et amerikansk perspektiv, hvor han konkluderer med at lovtekstene i USA ikke er utfyllende nok på denne typen problemer i dag.

Til nå har den rådende tankegangen vært at land kan samarbeide over grensene for å få brakt ganske ordinære forbrytere til rettferdighet, men det kan altså endre seg brått dersom Microsofts anke blir avvist. Da er det altså heller ikke bare de som mistenkes for terrorisme som lever farlig.

Lagrer du data på noen andre sine servere kan de graves frem igjen:
Men lar du være, finnes det mange måter å gjøre seg helt anonym på » (Hardware.no)

(Kilder: Extremetech, Ars Technica, Washington Post)

Mer om
annonse