Nå er det en annen som eier mest av Microsoft

For første gang i historien er ikke Bill Gates kongen på haugen.

Det er helt umulig å komme utenom Bill Gates når det er snakk om Microsoft, og mye har skjedd igjennom historien til selskapet. Nå er det en ny «milepæl» som har blitt nådd, for Gates er for første gang ikke lenger er den største aksjonæren i konsernet, melder CNN.

Mannen som startet det hele tilbake på midten av 70-tallet har nemlig den siste tiden solgt rundt åtte millioner Microsoft-aksjer, hvilket betyr at han for første gang siden bedriften ble børsnotert i 1986 har blitt passert i antall aksjer av en annen kjent personlighet i selskapet – nemlig Steve Ballmer.

Steve Ballmer overtar tronen

Steve Ballmer var kjent for å være en fargeklatt på scenen. .Foto: (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Ved å selge de åtte millioner aksjene sitter Bill Gates igjen med rundt 330 millioner aksjer i Microsoft. Det betyr at han passeres av tidligere toppsjef Steve Ballmer, som per i dag besitter 333 millioner aksjer.

Den nokså eksentriske Ballmer gikk av som toppsjef i Microsoft i 2013, etter å ha fylt Bill Gates sko som selskapets øverste sjef i 13 år. Siden Ballmers avgang har det vært en intens tautrekking i korridorene om hvem som skulle overta etter Ballmer. Noen investorer antydet at Gates burde trekke seg helt ut fra Microsoft, fordi de mente at han var en brems for utviklingen i selskapet.

Gikk av som styreleder

Satya Nadella er den nye toppsjefen i Microsoft.Foto: Microsoft

Bill Gates gikk av som styreleder i forbindelse med at det ble klart hvem som skulle ta over for Steve Ballmer som toppsjef tidligere i år. Blant mange høyaktuelle kandidater falt valget på 47 år gamle Satya Nadella, som selv har 22 års fartstid bak seg i konsernet.

I forbindelse med ansettelsen ble Gates spurt av Nadella om han ville ha en mer aktiv rolle i Microsoft som styremedlem og teknologikonsulent – noe han uttalte sin takknemlighet for i en videohilsen til Nadella.

Fortsatt verdens rikeste mann

Bill Gates selger åpenbart ikke sine aksjer fordi han er i pengenød. Tidligere i år ble det nemlig klart at gründeren nok en gang var på toppen av listen over de rikeste personene i verden, og skal være god for rundt 76 milliarder dollar – eller 460 milliarder norske kroner.

Med dagens aksjeverdi for Microsoft utgjør hans gjenværende 330 millioner aksjer omtrent 12,9 milliarder dollar av totalen.

Den 58 år gamle Gates har for øvrig brukt mye tid og penger de siste årene på å drive sin stiftelse The Bill & Melinda Gates Foundation, som til nå har donert bort i overkant av 28 milliarder dollar – nærmere 170 millarder kroner – til å bekjempe blant annet malaria og polio i fattige land.

Ikke alt Microsoft har foretatt seg har endt i suksess:
Les mer om floppene vi ikke savner (Ekstra) »

(Kilde: CNN)

Les også
Her forklarer Microsoft hvordan kvantemaskiner fungerer
Les også
Dette er Microsofts nye toppsjef
Les også
Microsoft vil ha ny toppsjef på plass allerede i år
Les også
– Bill Gates bør trekke seg
Les også
Her tar Steve Ballmer farvel med Microsoft
Les også
Steve Ballmer går av
Les også
– Dette er det viktigste vi noen gang har gjort
annonse