Til hovedinnhold

Bruker ultralyd for å la deg føle gjenstander som ikke er der

Forskningsprosjekt kan bety spennende ting for spillbransjen.

Haptisk teknologi, en teknologi som går ut på å la deg bruke følelsessansen når du håndterer virtuelle gjenstander, lar deg kjenne på gjenstander som ikke egentlig er der.

Tradisjonelt har vibrasjon og motstand vært brukt for å simulere gjenstandene du kan føle, men nå har et nytt forskningsprosjekt oppnådd det samme ved hjelp av ultralyd.

Akustisk strålingskraft

Det høres kanskje skummelt ut, men det er ikke det. Et forskerteam hos Universitetet i Bristol har funnet opp en maskin som bruker ultralyd for å skape følbare simuleringer av gjenstander.

Effekten kalles «akustisk strålingskraft» og er en effekt som skapes når ultralydbølgene spres og absorberes av en gjenstand. Ved å merke oss hvordan en gjenstand påvirker ultralydbølgene, kan vi regne oss frem til hvordan gjenstanden er – og omvendt.

Det er ved å skape slike mønstre i ultralydbølgene at forskerne nå har klart å skape haptiske former i løse lufta. Lydbølgene er sterke nok til å narre huden din til å tro at det er en faktisk gjenstand den kjenner.

Lydbølgene er normalt sett ikke synlig, men i videoen nedenfor kan du se hvordan forskerne bruker et fat med matolje for å demonstrere effekten.

Thorium kan danke ut olje: Les hvorfor her »

Tidlig stadium

Teknologien, som absolutt er i startfasen nå, kan potensielt brukes til veldig mye interessant. Spillbransjen har benyttet seg av haptisk teknologi i form av vibrasjonstilbakemeldinger i for eksempel håndkontrollere i lang tid, og kan antagelig ha god nytte av denne teknologien også.

I tillegg ser forskerne for seg at man kan kombinere ultralydbølgene med hologrammer, slik at man kan få hologrammer man kan kjenne på.

Hele forskningsrapporten kan leses her, og i videoen nedenfor kan du se en demonstrasjon av konseptet.

Advarer barn mot 3D-bilder:
Fransk organisasjon hevder det skader synet »

(Kilde: Cnet)

annonse