Til hovedinnhold

Denne aprilspøken falt ikke i god jord

Magic Lantern fikk sin egen programvare til å krasje.

Bilde via PetaPixel

Nettsiden PetaPixel kunne forrige uke melde om en aprilspøk som ikke falt i særlig god jord hos de som ble utsatt for den: Teamet bak Magic Lantern la inn et lite tillegg i programvaren som ga flere fotografer blåskjerm på kameraet, et gammelt, kjent tegn på et skikkelig datakræsj.

I meldingen står det blant annet «Starter dumping av fysisk minne. Dumping av fysisk minne fullført. Kameraet ditt er nå «bricked»», et uttrykk som betyr at kameraet blitt så ødelagt at det er like velfungerende som en murstein, og ikke egner seg som stort annet enn dørstopper.

Forståelig nok lot flere fotografer seg stresse av beskjeden. Feilmeldingen gir beskjed om å slå av og på kameraet, og hvis problemet fortsetter skal man ta et bilde av en kalender med fokus på dagens dato. Riktignok ville fotografen da ha oppdaget at datoen var 1. april, men nå er det ikke alle land som har aprilspøker som en tradisjon. Og hvis du står der stresset og skal ta et bilde, kanskje i jobbsammenheng, dropper nok mange tipset om å ta bilde av kalenderen. Hva skulle vel det være godt for?

– Var ikke morsomt

Utvikleren Alec Ivanov har skrevet et lengre blogginnlegg der han forteller om hvordan han gjentatte ganger fikk blåskjerm på kameraet sitt, og etter mye feilsøking omsider gikk inn i programkoden til Magic Lantern. Der oppdaget han at det er lagt inn et «joke mode» til første april.

– Hva?! «Joke mode»? Seriøst?, skriver Ivanov i innlegget. Han avslutter innlegget slik:

«Sier hei til Alex, utvikleren som ødela kvelden første april, sammen med humøret og nervene mine. Det var ikke morsomt.»

Spøken har ført til mye diskusjon på flere nettforum, særlig hos Hacker News. Én bruker sier at han egentlig hadde tenkt å installere Magic Lantern, men nå er han ikke sikker på at han kan stole på at utviklerne når de gjør noe så dumt.

– Holy %$! that's bad. Hvis du har blitt betalt for å ta bilder, kommer til jobben med utstyret du testet dagen før, og så får du dette... Kjempebra, skriver en annen.

Innlegget til en av Magic Lanterns utviklere gjorde ikke mye for å bedre på humøret:

so a warning to everyone being pranked yesterday: you are not prepared for serious shooting with magic lantern, if this was a real problem to you. why? if you use ML for business make sure a failure, no matter if serious issues or not so serious (like yesterday) wont get you in trouble! - take ML-free backup-cards with you - make yourself confident with rescue procedures and how to temporary disable ML - ML, especially "latest" versions can introduce troublesome behavior yes, its cool that ML is being used in a lot of serious stuff. we really love that. but we expect users to be prepared for the moment when ML is going nuts for some reason. this day will come.

Så lærdommen vi som brukere kan trekke fra dette er vel kanskje at hvis du installerer gratis, hobbyutviklet fastvare må du regne med en viss mengde ustabilitet. Det folkene bak Magic Lantern kanskje kan lære av dette er at selv om brukerne kanskje regner med dette og tilgir det hvis det skjer, er det ikke like sikkert de tilgir det når utviklerne krasjer programmet med vilje. For, som en forumbruker sier:

– Haha, dette er virkelig j*vlig morsomt, men jeg bruker mye tid på å perfeksjonere bildene mine, og mange av dem er «once-in-a-lifetime» fotomuligheter. Jeg trenger ikke at utviklerne bak Magic Lantern MED VILJE f*kker opp bildene mine som en spøk.

Som du sikker skjønner er riktig fastvare viktig, det kan du lese mer om her »

annonse