Til hovedinnhold

Nå er Flash enda et steg nærmere døden

I nye nettlesere må du godkjenne kjøringen hver gang.

Flash har i flere år nå vært angripernes letteste vei inn til datamaskinen din. Som en konsekvens av stadige kritiske sårbarheter og Adobes manglende evne til å lappe dem raskt nok, begynte nettleserprodusentene alle som en å gjøre det vanskeligere for programvaren å kjøre.

De store nettleserne har allerede blokkert Flash-annonser fra å kjøre som standard på de aller fleste nettsider.

Nå tas Flash-blokkeringen enda et steg lenger

Ifølge en oppdatering på Microsoft-bloggen vil Edge fra og med versjonen som følger med selskapets store Windows 10 «Creators Update» i sommer helt blokkere Flash som standard.

Denne dialogboksen vil du blant annet møte på i kommende Edge-versjoner når en nettside ønsker å kjøre Flash-tillegg.

Flash vil fortsatt kunne kjøres, men med enkelte unntak for store og svært populære sider vil brukeren heretter måtte aktivt godkjenne hver kjøring eller hvert nettsted.

Google og Mozilla planlegger også å begrense Flash på samme måte innen kort tid.

I dagens versjon av Chrome velges HTML5-avspilling som standard, fremfor Flash-avspilling av video. I sin nyeste beta-oppdatering, Chrome 56, har Google deaktivert Flash som standard. Når denne rulles ut til alle brukere i februar vil kun de ti mest populære Flash-nettstedene starte Flash uten å først be brukeren om godkjenning.

Firefox vil følge etter med samme løsning en gang i 2017.

Unntak for noen nettsteder

I starten vil som nevnt nettleserne gjøre enkelte unntak for store og mye brukte Flash-nettsteder. Denne listen over godkjente nettsider loves det imidlertid at skal krympe raskt etterhvert som alternativer til Flash blir enda mer utbredt eller tiden går. Google vil på sin side kun gjøre unntak overfor ti helt spesifiserte Flash-nettsteder i ett år fra og med Chrome 56-lanseringen.

Blant nettstedene som foreløpig vil fortsette å kjøre Flash som standard i Chrome, selv i versjon 56, er Amazon, Facebook, Twitch og YouTube.

Det er ventet at Edge og Firefox' hvitelister ligner på den til Chrome.

Ved siden av hensynet til kun sikkerhet og personvern viser nettleserprodusentene også til store gevinster med tanke på ytelse og batteridriftstid for bærbare når de argumenterer for å først begrense og deretter kvitte seg helt med Flash.

Se hvor mye lenger batteritiden ble da vi aktiverte HTML5 på YouTube »

Apples Safari blokkerer for øvrig allerede Flash som standard på alle nettsider. Apple opererer ikke med noen såkalt «hviteliste», heller.

Avinstaller Flash

Om du ikke trenger Flash til spesielle oppgaver på jobb anbefaler vi at du fjerner nettlesertillegget fra nettleseren din.

Om du liker å spille Flash-spill, som det jo er mange av ute på internett, anbefaler vi at du gjør dette fra en annen enn standardnettleseren din for å redusere sårbarheten din, øke ytelsen til nettleseren og forlenge batteridriftstiden.

Adobe Flash har blitt en overflødig sikkerhetsrisiko av dimensjoner:
Slik fjerner du Flash og hindrer dataangrep mot maskinen din »

(Kilde: Microsoft Blog)

annonse