Til hovedinnhold
NyhetDette er Hyperloop

Her er transportrevolusjonen

Planene for framtidens transportsystem er avslørt.

Elon Musk

Ideen om Hyperloop, et system som kan revolusjonere måten vi reiser på og som skal sende oss gjennom rør, ble først kjent i september i fjor. Gründeren Elon Musk, som også står bak romfartsselskapet SpaceX og elbilbedriften Tesla Motors, avslørte litt av visjonen, men det vi stort sett fikk vite var at Hyperloop blir «en krysning mellom et Concorde-fly, strålevåpen og et airhockeybord».

I natt la Musk endelig fram de konkrete planene om «den femte formen for moderne transport», og det i et 57 sider langt dokument. Prosjektet er fremdeles i en tidlig konseptfase, og siden Musk ikke har tid til å bygge Hyperloop selv, lanserer han planene med såkalt åpen kildekode – hvem som helst kan bidra og forbedre designen.

Lynraske tuber

Foto: Elon Musk
Foto: Elon Musk

Hyperloop går ut på å skyte kapsler av aluminium gjennom forhøyede ståltuber. Topphastigheten på disse kapslene er på hele 1223 kilometer i timen, og ifølge den foreslåtte designen skal de klare å huse opptil 28 mennesker. Andre designforslag gjør det mulig å dytte inn en hel bil.

Musk sammenligner Hyperloop med å kjøre en attraksjon på Disneyland, og tenker seg 70 kapsler i drift samtidig mellom de foreslåtte byene Los Angeles og San Francisco. Avstanden mellom hver kapsel vil være åtte kilometer, og en kapsel sendes av sted hvert 30. sekund.

Ståltubene vil stå på noen forholdsvis lette, men fremdeles solide og fleksible stativer, som hever dem opp fra landejorda. Det vil være to tuber – én i hver retning. Tubene vil videre være dekket av solcellepaneler, som skal bidra med energien til å drive systemet.

Ikke vakuum

Foto: Elon Musk

I forkant av presentasjonen var det flere som foreslo at tubene ville ha et vakuum, men dette har Musk avfeid tidligere. Ikke vil systemet bruke vifter for å dytte av gårde kapslene heller.

Det Musk foreslår er å utstyre kapslene med batteridrevne luftkompressorer i front. Disse vil overføre det høye lufttrykket fra foran til baksiden av framkomstmiddelet, hvor det blir lagret i en luftbeholder.

Airhockey

Foto: Elon Musk

Musk har tidligere sammenlignet Hyperloop med airhockey, og dette går ut på at kapslene «svever» på «ski» med et luftlager. På samme måte som ved airhockey gjør dette bevegelsen av kapslene nesten friksjonsløs.

Så lite motstand som mulig kommer godt med når kapslene durer av gårde i tuben. Ifølge Musk hadde det inkluderte batteriet vært tilstrekkelig for å drive en kapsel, men den må også akselerere. Denne utfordringen blir løst ved å benytte samme lineære motorer som i elbilen Tesla Model S.

Så rett som mulig

Foto: Elon Musk

Elon Musk mener at Hyperloop passer best for transport mellom byer som har cirka 1450 kilometer i avstand mellom hverandre. Ved større avstander er det mer optimalt med fly.

På grunn av den raske hastigheten på tubene, må Hyperloop ha en så rett linje som mulig mellom to byer. Eksempelet til Musk er transport mellom Los Angeles og San Francisco, og her foreslår han at amerikanerne heller bygger Hyperloop, framfor en planlagt jernbane.

Hyperloop er anslått å koste seks milliarder dollar (35 milliarder kroner) – én tiendedel av prisen på jernbanen – og skal ta cirka sju til ti år å konstruere. Musk ser for seg at rundt sju millioner folk blir transportert via Hyperloop årlig på den amerikanske vestkysten.

Sikkerhetsspørsmål

Elon Musk.Foto: Brian Solis / Flickr

Planene for Hyperloop er altså ute for allmennheten, og det er mye som gjenstår. Å gå til anskaffelse av eiendommer, eller få tillatelse til å bygge på dem, vil blant annet være en av utfordringene.

Sikkerhet er en annen faktor, og kritikere mener at Hyperloop er for sårbart for sabotasje eller terrorangrep. Musk forsikrer imidlertid om at han har tenkt mye på dette – deriblant en nødbrems.

Musk har som nevnt ikke tid til å bygge Hyperloop selv, men han har veldig lyst:

– Jeg har tenkt litt. Kanskje jeg kan foreta de første stegene, og deretter gi stafettpinnen videre til noen andre, sier han ifølge Reuters.

Les hele den 57 sider lange presentasjonen av Hyperloop i PDF på SpaceX.com.

Elon Musk driver også med romfart:
Se romskipet slå rekorden »

(Kilder: Tesla Motors via Reuters og Business Week via Gizmodo)

annonse