Til hovedinnhold

Hva er den perfekte skjermstørrelsen for deg?

Slik finner du det ut.

Shutterstock 149788625/115315975

Det er en av de tingene vi tenker minst på etterhvert som vi bruker telefonen, men også en av de tingene som har mest å si for brukeropplevelsen. Vi snakker selvfølgelig om skjermstørrelsen, men hva er egentlig den perfekte størrelsen for deg?

Mye vitenskap bak begrunnelsen

Apples iPhone 5S er en relativt liten smartmobil, med sin 4-tommers skjerm.Foto: Apple

Geoffrey Fowler, en journalist i det amerikanske finansmagasinet The Wall Street Journal, har nå forsøkt å dykke dypere inn i denne problemstillingen, og tror at han har funnet et svar – sånn cirka. For til syvende og sist er det jo et høyst personlig valg, ikke bare resultatet av lengden på tommelen din.

Ifølge Fowler ligger det mye vitenskap bak hva som er perfekt for nettopp deg. Han skal ha testet dusinvis med telefoner, snakket med ergonomer og fysioterapeuter og sjekket utallige lommestørrelser før han fant ut hvilke tre elementer som er viktigst for deg som smarttelefoneier:

1. Hvor mye du kan se

2. Hvor langt du kan rekke med tomlene

3. Hvor liten/stor telefonen må være for at du skal kunne holde den behagelig.

Uansett er skjermstørrelsen helt essensiell i en telefon. Det er nok få som vil benekte at de bruker langt mer tid på å trykke på skjermen enn på å trykke den opp mot øret, og ifølge Fowler er det nettopp dette som gjør det så viktig å ha riktig størrelse.

Større skjerm, bedre forståelse

Sony Xperia Z Ultra er en av de største smartmobilene på markedet, og du skal ha ekstremt lange tomler for å nå over hele skjermen på denne brettmobilen.Foto: Sony

I artikkelen henviser han til undersøkelser som har vist at om man leser bruksanvisninger eller sikkerhetsinformasjon på en 3,5 tommer stor iPhone 3G/4/4S-skjerm, blir forståelsen av teksten redusert til rundt 50 prosent. Dette betyr i praksis det samme som at du kun skulle lest omtrent annenhver setning her, noe som ville gjort teksten mer eller mindre uforståelig.

Større skjermer er også bedre hva angår skriving, og undersøkelser gjort ved Northern Illinois University viser at bare en ørliten størrelsesendring i de virtuelle tastene kan ha stor betydning for skrivehastigheten. En 4-tommers iPhone 5S vil for eksempel ha hele 25 prosent mindre tastatur enn en 4,7-tommer stor Moto X, og vil følgelig være tregere å skrive på rent fysisk.

Evolusjonær hindring

Ifølge Fowler blir alt mye bedre om man får en større skjerm, hadde det ikke vært for én ting: tomlene våre. Hvis tomlene våre generelt hadde vært lengre, ville det vært få ulemper med store skjermer, men slik er det ikke. Dessuten er det nok mange tusen år til evolusjonen gir oss naturlig større tomler som følge av mobilbruk. Ja, hvis vi i det hele tatt har slike da.

Her (bare for mobil, naturlig nok) kan du uansett "sjekke" hvilken skjermstørrelse som er ideell for deg, men situasjonen er i bunn og grunn den samme som for andre ting: Dette er i hovedsak et spørsmål om tilpasning og personlig smak og behag.

Apple har tviholdt på små skjermer til sine telefoner.
Nå kan det hende de snur, og lanserer iPhone 6 med større skjermer »

(Kilde: The Wall Street Journal)

annonse