Til hovedinnhold

Snart kommer filmen om norsk datalagring

Fem studenter har laget dokumentar.

Fem studenter ved Høgskolen i Lillehammer har nylig fullført produksjonen av en dokumentarfilm om innføringen av datalagringsdirektivet i Norge.

– Dokumentaren «Datalagringsdirektivet» handler mest om hva som vil skje fremover. Filmen viser begge sider av Datalagringsdirektivdebatten. Den er viktig fordi det norske folk blir gjort oppmerksomme på debatten, og konsekvensene direktivet vil få, skriver linjeprodusent Oda Erlendsdotter Urke, i en e-post til Hardware.no

All kommunikasjon skal lagres

Fra produksjonen av dokumentaren «Datalagringsdirektivet».

Datalagringsdirektivet ble vedtatt i april 2011, og medfører at alle tilbydere av telefoni og Internett blir pålagt å registrere hvem kundene har kontakt med, om det er via e-post, mobil eller fasttelefon.

Direktivet pålegger tilbyderne å lagre informasjon om navn, adresse, telefonnummer, IP-adresse, tidspunkter, varighet, fysisk lokasjon og andre nøkkeldata, når man kommuniserer med andre. Selv innholdet i kommunikasjonen skal imidlertid ikke lagres.

Målet med direktivet er å gi myndighetene et våpen i kampen mot alvorlig kriminalitet og terrorisme.

– Disse kontroll- og overvåkningstiltakene er med på å flytte grensene for hva vi tillater oss av overvåkning i vårt samfunn, og filmen vår er høyaktuell på grunn av nettopp dette, skriver Erlendsdotter Urke.

Datalagringsdirektivet innebærer omfattende overvåkning av alle nordmenn:
Les vår guide til hva direktivet betyr for deg »

Intervjuet flere nøkkelpersoner

Studentene har intervjuet en rekke nøkkelpersoner i den pågående debatten rundt direktivet. Anne Marit Bjørnflaten, Stortingspolitiker for Arbeiderpartiet, Cecilie Rønnevik hos Datatilsynet, filosof og fortatter Joakim Hammerlin, samt personen som ble utsatt for tilfeldig DNA-testing i Bergen, Inge Hjortland.

I tillegg er flere representanter fra Digitalt Personvern på intervjulisten, blant annet Georg Apenes. Den tidligere lederen for Datatilsynet står i spissen for å samle inn penger til å dra datalagringsdirektivet for retten. Digitatlt Personvern mener direktivet strider mot både Grunnloven og Den Europeiske Menneskerettsdomstolens beskyttelse av retten til fortrolig, privat kommunikasjon og retten til ytringsfrihet.

Studentene er ikke helt sikre på når filmen blir tilgjengelig for alle, men på sikt skal den blant annet legges ut på for strømming via Internett.

Finn Walter og Sunniva Sundby er regissørene av filmen, mens Håvard Risebrobakken, Morten Engelien og Kristian Davik Larssen står for bildene. Oda Erlendsdotter Urke er linjeprodusent.

Viste du at Norge snart får ny piratlov?
Så lett kan du bli tatt for piratkopiering »

Les også: Datalagringsdirektivet er fullstendig ubrukelig »

Se traileren til filmen «Datalagringsdirektivet» her:

Trailer - Datalagringsdirektivet from Oda Erlendsdotter Urke on Vimeo.

annonse