Nyhet

Nå kan du dele mobilskjermen på Messenger

Facebook legger til ny samarbeidsfunksjon.

Slik skal det se ut når du deler Instagram eller oppskrifter ved hjelp av Messenger på mobilen.

Denne våren og sommeren har bruk av videosamtaler hatt en voldsom vekst, etter at mange har jobbet hjemmefra under nedstengningen. Men de fleste videoløsninger er laget for bruk i selskaper og det er kanskje ikke like naturlig å invitere bestemor på et Cisco Webex-møte. Nå annonserer Facebook at de gjør en viktig endring i sin Messenger-tjeneste; det blir endelig mulig å dele mobilskjermen sin med de man prater med.

Funksjonen har vært med på et vis tidligere, men kun fra vanlig PC og storskjerm. Nå utvides den altså til å gjelde mobiler med Android og iOS.

I sin presentasjon av løsningen viser Facebook frem flere eksempler, der både oppskriftsjakt og shopping vises frem som ting man kan gjøre med skjermdeling aktivert. Dette er altså ikke din typiske tjeneste for å dele kvartalstallene fra en PowerPoint.

Skal fungere med inntil 50 deltakere

Det er to måter å bruke løsningen på. I Messenger kan du enten videochatte med opp til åtte personer direkte, som en vanlig samtale, eller du kan opprette en gruppechat, eller et Room, for en hel samtalegruppe. Ved direkteløsningen kan du dele skjerm med inntil åtte personer, men hvis chatten startet som en stor gruppe i Messenger Rooms kan du dele innholdet med inntil de 16 som maksimalt støttes av funksjonen.

I Messenger Rooms skal kapasiteten etter hvert økes til skjermdeling med inntil 50 mennesker, forklarer Facebook i en pressemelding. Det vil også bli mulig å styre hvem som kan dele skjermen sin i Messenger Rooms, enten det er bare gruppestarteren eller noen få av deltakerne.

Pressemeldingen sier så langt ingenting om hvorvidt lyden fra det du ser på også kan bli med, eller om det bare er selve videostrømmen av mobilskjermen som sendes.

Les også
Facebook og andre kan bli nektet å sende data fra Europa til USA

Endringer også i Google-land

Også hos Google og Apple jobbes det med å forbedre og strømlinjeforme verktøyene til den nye «hjemmekontorkulturen».

Googles plan er litt mer arbeidsrettet, men går ifølge The Verge ut på å samle alle Google-tjenestene under én app. Men i motsetning til Facebook er det jobbhverdagen Google sikter på, siden er på vei til brukere av abonnementstjenesten Google Suite.

Planen er å ha chat-tjenestene, Google Meet og dokumentdeling tilgjengelig i Gmail-appen slik at det er lett å bruke alle ressursene samlet uten å måtte virre rundt mellom Google-appene.

Søkekjempen har foreløpig ikke bekreftet om vanlige privatbrukere av Google-tjenestene vil få den nye sammensmeltingen av verktøy.

– Vi tenker aktivt gjennom hvordan og når vi skal ta opplevelsen til forbrukere som kan tenkes å ha bruk for den, siteres selskapet på hos nettstedet.

Apple oppgraderer iMessage

Apple på sin side har brukt 2020 på å utvide iMessage-funksjonaliteten sin kraftig i iOS 14. Blant nyhetene er muligheter til å bruke såkalte mentions eller tags i gruppesamtaler - altså at du kan henvende deg direkte til en deltaker ved å taste navnet dens slik at telefonen merker og tydeliggjør meldingen din for vedkommende.

Du kan også besvare meldinger sendt til deg i en gruppesamtale direkte, som sin egen tråd uten å forstyrre resten av samtalen.

Sammen med en rekke nye memoji-avatarer og muligheten til å ha festede samtaler i tjenesteoversikten virker det som Apple i likhet med Facebook henvender seg først og fremst til folk flest.

Foreløpig er ikke Apples nye funksjoner tilgjengelig for andre enn de som prøvekjører iOS 14, men ved lansering til høsten blir den nyoverhalte tjenesten tilgjengelig for alle Apple-brukere.

Les også
En uke med de nye iPhone-menyene
annonse