Tek.no

Nyhet

PC-produsenter høster nye avtaler for 2003

Nasir Iftikhar
2 Des 2002 22:40

Wistron er en av verdens tre største produsenter av bærbare PC-er. Det er ikke umulig at din bærbare PC er en av mange datamaskiner fremstilt av det taiwanske IT konsernet. Det viktigste for Wistron kan for øyeblikket se ut til å være en forlokkende markedsaktør med en velkalkulert posisjon som tredjestørst leverandør av bærbare. Men treeren på seierspallen er bare et knebøy fra erkekonkurrent Compal. Kilder fra Digitimes viser hvordan Wistron formerer i et brennaktuelt nisjemarked. For bærbare PC-er er vel ikke så mye til nisje lenger?

En etter én lander ordrer fra regionale og globale klientnettverk. Sist påmeldt i fartsløpet er Fujitsu Siemens og NEC. Også Acer, Dell, IBM og Aopen får sine seriemodeller levert fra Wistron. I årets tre ni første måneder har Wistron produsert 1,53 millioner bærbare datamaskiner. Målet for 2002 er å komme opp til et heltall på 2 millioner bærbare.

46% av bærbare til Kina

Asiatisk marked har hittil bært den stor tronen på mindre håndholdte enheter som mobiltelefoner. Men som norsk marked har også asiatiske markeder et åpent behov for bærbare datamaskiner. I en fersk rapport fra analysehuset Gartner Dataquest går det frem tall som viser at årets tre første kvartal distribuerte 5,6 millioner bærbare datamaskiner i sør- og øst-Asia. 46% av all PC-relatert distribusjon frem til november 2002 foregikk til Kina. På andre og tredjeplass havnet Sør Korea og Australia. Størst i Asia er kinesiske Legend med 12% av markedet og over 664 000 datamaskiner i omløp. Legend har 8 kontorer i Kina, 1 i Hong Kong, 5 i Europa og et hovedkontor i USA. Av 8 modeller markedsfører Legend i skrivende stund bare 3 modeller i Europa. Legend Soleil V80 fåes opptil 2,0GHz mens Legend QDI 70 til QDI 81-serien utgis med prosessorkraft på omlag 1GHz. Toppserien Soleil V80 veier 2,8kg og QDI-serien veier hele 3kg.

Kinesisk sjarmtroll: Legend V80

HP Compaq følger disiplinert etter og er med en markedsandel på 9,5% en helt klar utfordrer. Etter fisjonen av Compaq kan HP komme til å tråle over markedsandeler fra Legend i året som kommer.

- Utdanningsetater og hjemmemarkedet har vist sterk økning etter pågående prosjekter i utdanningssektoren, særlig i land som Australia, Kina og Taiwan, konstaterer Lillian Tay. Tay er senior analytiker i Gartner Dataquest Computing Platforms, avdelingen for maskinvareanalyse.

KILDE: Dataquest og DigiTimes.

IBM velger fra LG

NEC tilhører gruppen av PC-produsenter som i hovedsak dekker behovet i asia. Ifølge kilder har IBM fra andre kvartal 2002 stusset over avtalen med Wistron. Første kvartal 2003 vil sør-koreanske LG Electronics overta produksjonen av IBM Thinkpad R. LG er nummer to på verdensbasis innen skjermteknologi og trolig kommer Thinkpad R-serien til å ha god kvalitet på LCD-skjermer.

NEC Versa P440 kommer i to modeller. Basiskonfigurasjonen leveres med en alminnelig 14,1 tommers skjerm, 1,6GHz P4 Mobile prosessor og 128MB DDR-SDRAM. En litt kraftigere versjon har 15 tommers skjerm og klokkefrekvens til en 1,7GHz P4 Mobile prosessor. NEC er originalprodusent (OEM) av bærbare men produserer også under eget varemerkenavn og for internasjonale konkurrenter.

Aopen er en av konkurrentene som står på ventelisten til Wistron. Aopen som er en internasjonal maskinvareprodusent fører også et eget segment for bærbare PC-er. Tilsammen finnes 7 ulike modeller av Aopen OpenBook, der OpenBook 1235 er den letteste på 1,45kg. Tungvekteren i paraden er OpenBook 1846 på 3,2 kg.

Aopen Openbook 1845. Samme maskin som Fujitsu Siemens Amilo

I 2003 vil NEC anslagsvis produsere i størrelsesorden 1,2-1,5 millioner bærbare enheter. NEC er endog ikke enebarn i produksjonsindustrien. Når avtaler om valg av leverandører skal utnevnes blir klørene tilspisset. Fordelingen blir en utøvelse blant kjente kontraktprodusenter som Quanta, FIC, Arima og Wistron. Dermed kan kunden få levert store kvantum bærbare PC-er til konkurransedyktige priser. Og unngå ventetid når etterspørselen melder seg for fullt.

annonse

Les også