Til hovedinnhold

Fremtidens mobil kan vris og bøyes

Slik beskrives kraftstyringen. (Alle bildene er hentet fra forskningsrapporten.)

Microsofts forskere har pønsket ut en helt ny måte å styre mobiltelefoner og ultramobile PC-er. Nemlig ved å dra og vri i dem, skriver BBC.

Forskerne, som holder til i Cambridge i Storbritannia, har lage en prototype basert på en ultraportabel PC med teknologien innebygget.

Bruk kraften

Teknologien lar deg bruke kraft til å styre funksjoner på skjermen. Se for deg at du har en mobil med en stor trykkskjerm, og at du holder denne horisontalt med begge hendene.

Dersom du for eksempel leser en elektronisk bok kan du da bla i sidene ved å ta tak i enheten og vri den akkurat som du ville vridd en våt klut.

Dra og bøy i mobilen

Du vil også kunne dra enheten utover eller bøye på den for å styre forskjellige funksjoner.

Målet med den nye teknologien er å gjøre enheter med trykkskjerm som har få eller ingen taster enklere å bruke. Microsoft-teknologien skal ikke erstatte andre måter å styre for eksempel mobiltelefoner på, men være et tillegg til trykkskjerm og bevegelsessensorer.

Om teknologien blir kommersialisert, ser forskerne for seg at enheten vil lage forskjellige lyder etter hvordan du behandler den. For eksempel når du blar eller "krøller sammen" et ark for å slette det.

Uviss tidshorisont

Det er foreløpig ikke kjent om eller når den nye vriteknologien vil komme i salg.

Om du er i det tekniske hjørnet kan du laste ned forskningsrapporten fra Microsoft.com (PDF).

(Kilder: BBC.co.uk, Microsoft.com)

Les også
Lover 30 % lenger batterilevetid
Les også
Microsoft utfordrer Apples multitouch
Les også
Slik blir Windows Mobile 7
annonse