Nyhet

Vil forby kopiering av CD-er til mp3-spilleren

Å gjøre om innholdet på dine egne musikk-CD-er til mp3-filer for å kunne spille dem av på mp3-spilleren eller mobilen din, er en lovlig måte å kopiere musikk. I alle fall inntil videre.

I en pågående amerikansk rettsak, hvor en privatperson er beskyldt for å laste ned piratkopier av musikk, argumenterer RIAA (den amerikanske musikkindustriens interesseorganisasjon) sin advokat for at det er ulovlig å kopiere CD-er til mp3-format for privat bruk.

- Mp3 = piratkopi

I et rettsdokument kaller advokaten konsekvent mp3-filer for uautoriserte kopier.

"Det er fastslått at den tiltalte hadde i sin besittelse uautoriserte kopier av fornærmedes opphavsrettsbeskyttede lydopptak på sin datamaskin. (...) Så godt som alle lydopptakene (...) er i ".mp3"-format. Den tiltalte tilsto at han konverterte disse lydopptakene fra dets originale format til .mp3-format for hans og hans kones bruk."

Det oppsiktvekkende er at en amerikansk domstol tidligere har slått fast at slik kopiering til eget bruk er lovlig. Dersom RIAA skulle vinne frem nå, vil det i så fall bety at det blir ulovlig å kopiere egne CD-er til eget bruk, som å overføre dem til mp3-spilleren din eller mobilen.

Dette synet er imidlertid ikke nytt fra musikkindustriens side. Tidligere i år uttalte Sony BMG-advokat Jennifer Pariser at det er å stjele når du kopierer musikk du selv har kjøpt.

- Å lage en kopi av en sang du har kjøpt er bare en pen måte å si at du "bare stjeler en kopi", sa Pariser ifølge Guardian.co.uk.

Lovlig i Norge

I Norge er det imidlertid ingen grunn til bekymring, da Åndsverkloven klart sier at slik kopiering er fullstendig lovlig.

(Kilder: Gizmodo.com, Slashdot)

Les også
- Nokia lyver om musikk
Les også
Apple truer nye butikker
Les også
Nokia skal gi vekk musikk
Les også
- Nå kommer Bittorrent på mobilen
annonse