Tek.no

Nyhet

Sverige har godtatt Open XML

29 Aug 2007 07:29

Det svenske standardiseringsinstituttet "Swedish Standards Institute" (SIS) har nå sagt ja til forslaget om Microsofts dokumentformat Open XML skal bli ISO-standard.

Avgjørelsen er ikke ukontroversiell. Kritikerne mener Open XML alt for sterkt knyttet til programvare fra ett selskap.

Ifølge IDG.se går det rykter om at en rekke partnere til Microsoft skal ha blitt medlemmer av SIS i siste liten, kun for å stemme for forslaget i den svenske avstemningen.

Et hvilket som helst selskap kan bli medlem av SIS. Det eneste kravet er å betale en årsavgift på mellom 2000 og 4000 svenske kroner, og ytterligere 15000 kroner for å kunne avgi en stemme.

Anneli Hagdahl fra ISI befrefter overfor IDG.se at flere selskaper meldte seg inn i SIS like før avstemningen fant sted. Mesteparten av selskapene skal ha vært partnere til Microsoft, det vil si selskaper som på et eller annet vis driver næringsvirksomhet sammen med Microsoft.

Forlot lokalet i protest

En representant fra IBM skal ha forlatt stemmelokalet i protest. Representanten skal angivelig ha sett såpass mange nye ansikter i lokalet, som ikke var med på diskusjonen rundt Open XML i forkant av avstemningen, at vedkommende mente prosessen ikke var gjennomført på ordentlig måte.

Søndag 2. september skal stemmene telles fra 100 medlemsland i ISO, og dermed skal Open XML-saken endelig avgjøres.

Se også pressemeldingen (PDF-fil) fra SIS.

(Kilder: IDG.se (1), IDG.se (2))

Les også
Open XML godkjent i dag?
Les også
Anbefaler Open XML fremfor ODF
Les også
Kampanje mot OOXML
Les også
Open XML ble nedstemt
Les også
Nei til Open XML i Norge
Les også
USA stemte for Open XML
Les også
OpenXML snart ISO-godkjent?
Les også
Konverterer OpenXML til ODF
annonse

Les også