Til hovedinnhold

Intel viser frem neste Atom

Neste generasjon Atom vil være tilgjengelig allerede 4. januar hos blant andre ASUS, Acer, Dell, Toshiba, Fujitsu, Lenovo, Samsung og MSI. Det er allerede designet mer en 80 nett-PC-er basert på den nye N450-prosessoren.

Det nye i Pineview er et langt mer integrert system enn det vi så på den første Atom-generasjonen. Her er prosessor, minnekontroller og skjermkort integrert i en brikke, mens IO-brikken (tidligere sørbrikken) har blitt fysisk langt mindre enn det vi har sett tidligere. Dette muliggjør for enda mindre maskiner i forhold til tidligere. Strømforbruket har og blitt redusert. Prosessor, skjermkort og minnekontroller har nå et totalt forbruk på maksimalt 5,5 watt.

Ytelsen skal ikke ha blitt noe særlig bedre i forhold til N270 og N280. Skjermkortet har og blitt raskere, tidligere var det GMA950 som vi fant i nett-PC-ene. Nå er det GMA 3150, som er den integrerte utgaven av GMA 3100, dessverre støtter heller ikke denne dekoding av HD-materiale.

N450 som er prosessoren vi kommer til å se i nett-PC-er på nyåret har en klokkefrekvens på 1,66 GHz. Den har fortsatt en kjerne, men støtter Hyperthreading. Siden minnekontrolleren er integrert i prosessoren støtter nå prosessoren maksimalt 2 GB ram. Skjermkortet er og begrenset til 1366x768 i oppløsning over den digitale utgangen, men kan takle 1400x1050 over den analoge utgangen.

Intel har og vist frem to andre prosessorer i Atom-serien som er beregnet til nettop-PC-er. Altså stasjonære maskiner. D410 og D510. Begge har den samme klokkefrekvensen som N450 nemlig 1,66 GHz. D510 har to prosessorkjerner og støtte for Hyperthreading, noe som gjør at den kan takle fire samtidige tråder. D410 på sin side har bare en prosessorkjerne, men støtte for Hyperthreading. En annen forskjell fra N450 er at disse prosessorene støtter opp til 4 GB ram.

Anandtech har lagt ut grundige gjennomganger av både Pineview (Atom til bærbare) og Pinetrail (Atom til stasjonære).

Les også
Ny Atom-prosessor: Tunnel Creek
Les også
Et spennende år for nett-PC
Les også
Parer Atom med trykkfølsom skjerm
Les også
Ingen iPad-planer hos Acer
Les også
ARM vs. Atom: spennende fremtid
Les også
Nett-PC-grafikk fra Broadcom
Les også
Nett-PC-er med større skjermer
Les også
Atom-oppgradering på trappene
Les også
AMD har en Vision!
Les også
Intel satser stort på strømgjerrige prosessorer
Les også
Nvidia Ion-maskiner kommer
Les også
Mulighet for Nvidias Ion-plattform i minibærbare
Les også
ARM vil banke Atom på nett-PC
Les også
Neste bærbarplattform integrerer mer
annonse