Tek.no

Nyhet

Mer dobbelkjerne fra Intel: "Presler"

28 Des 2004 13:19

Ifølge det japanske nettstedet PC Watch, kommer Intel til å introdusere en meget viktig desktop-prosessor i 2006. Denne går foreløpig under navnet "Presler". Prosessoren blir en oppfølger til "Smithfield", som lanseres i midten av 2005.

Begge disse CPU-ene vil få dobbelkjerner, men "Presler" kommer trolig til å bli produsert med 65 nm teknologi. Spørsmålet er hvorvidt den også blir integrert med "Vanderpool" - virtualiseringsteknologi som gjør at man skille ut flere operativsystemer og kjøre de samtidig på én enkelt prosessor. Til informasjon kan det nevnes at IBM Power5 allerede har slik teknologi innebygget.

Intels virtualiseringsteknologi har tidligere blitt sagt å bli lansert i 2006. Dersom lanseringsdatoene klaffer mellom "Presler" og "Vanderpool" er dette en god mulighet å markedsføre 65 nm teknikk.

For å ta nytte av "Vanderpool" og dobbelkjerner må operativsystemet støtte dette. Ballen spilles dermed over til Windows "Longhorn" som lanseres i 2006/2007.

X-bit labs skriver at Intel kommer til å slå av Hyper-Threading for sine dobbelkjernebrikker. Dette er ikke bekreftet informasjon. Dersom Hyper-Threading hadde blitt aktivert på en dobbelkjerneprosessor kunne man eksekvert fire tråder samtidig og det er derfor noe usikkert hvorfor Intel velger å gjøre noe som kan se ut til å senke effektiviteten.

Både "Smithfield" og "Presler" vil støtte EM64T, XD-bit og "Enhanced SpeedStep".

(Kilder: PC Watch, X-bit labs)

Les også
Dobbelkjerne P4/EE før sommeren
Les også
Klokkefrekvenser på dobbelkjerne AMD64
Les også
SGI vil kjøre "Montecito"
Les også
Dobbelkjerne-desktop i 4. kvartal
Les også
Stadig nærmere dobbelkjerne
Les også
AMD Pacifica i 2006
annonse