Til hovedinnhold

Vi oppsummerer Linux-uken 44-09

Introduksjon

Vi GNU/Linux-skribenter skal forsøke oss på en ukentlig spalte her på hardware.no. Tanken bak spalten er å gi brukerne av GNU/Linux og fri programvare en litt lengre og spennende artikkel å lese over helgen.

Innholdet vil nok variere noe fra uke til uke, men nyheter innen programvare, spill og generelle nyheter som omhandler åpen kildekode vil vektlegges. Ellers vil vi komme med alt fra tips og triks, små grep som kan gjøre livet foran skjermen enklere, nyttige tråder på forumet, til tips for dem som virkelig ønsker å effektivisere bruken av datamaskinen.

Stor takk til alle som har kommet med positive og konstruktive tilbakemeldingene, og for alle tips til nyheter og hendelser vi har fått.

Vi ønsker å høre fra dere. Hva ønsker du vi skal skrive om? Hva vil du ha mer av? Er det et spesielt tema du ønsker at vi skal skrive om? Har du tips til nyheter vi bør få med oss? Fortell oss hva du syns i kommentarfeltet nedenfor.

Tidligere utgaver av spalten

For de som ikke har lest de tidligere utgavene, tar vi her med lenker til tidligere spalter. For de som leter etter en spesifikk ting nevnes hovedelementene i de tidligere spaltene.

  1. Uke 43: Spilltips: Nexuiz, Tips: SSH-tipset
  2. Uke 42: Spilltips: X-moto, Terminaltips: Forandre informasjon og farger i prompt
  3. Uke 41: Spilltips: Super Tux, Terminaltips: Alias

Nyheter

Her er en oppsummering av noe av det som har skjedd innen Linux og fri programvare i uken som gikk.

Open Office for barn

Open Office for barn, eller OOo4kids om du vil, er et prosjekt der utviklere ønsker å tilpasse Open Office for å gjøre bruken lettere for de i aldersgruppen 7-12 år. Hovedforskjellen vil være de manglende funksjonene fra den vanlige utgaven av Open Office. Grensesnittet skal også være forandret noe, OOo4kids viser færre ikoner i verktøypanelet, og de er delt opp litt annerledes.

Programmet er på et tidlig stadiet, men beta av OOo4kids 0.5 er tilgjengelig for Linux, OS X og Windows.

(kilde: wiki.ooo4kids.org)

Ubuntu 9.10 på nett-PC-er

Phronix har gjort en syvsiders test for å se om Ubuntu 9.10 er verdt oppgraderingen på nett-PC-er. De har benyttet en Dell Inspiron Mini 9 og en Samsung NC10 for å gjennomføre testene. Ytelsen på 9.04 var på mange måter ikke mye å skryte av, mye grunnet Intel sin nokså dårlige drivere som ødela en del av brukeropplevelsen på Atom-baserte enheter. Resultatet var, kort oppsummert: forbedret brukervennlighet, nye pakker, og generelt bedre ytelse.

Undertegnede installerte selv Ubuntu 9.10 på min førstegenerasjons Acer Aspire One Tidligere har denne maskinen hatt hyppige intervaller med frys som har vart i noen sekunder, noe som har vært gjeldene i de fleste andre distribusjoner jeg har testet på denne. Jeg ble positivt overrasket da disse var ikkeeksisterende i Ubuntu 9.10.

(kilde: phronix)

Slutt på gratis Ubuntu-CD-er

Lenge har Canonical tilbudt gratis Ubuntu-CD-er.

Målet med ordningen har vært å sørge for at, så langt som mulig, ingen skulle være begrenset fra å ha tilgang til Ubuntu. Tanken var altså ikke at alle og enhver skulle få en gratis-CD av hver eneste versjon av Ubuntu.

Årsaken til at det blir slutt på ordningen er rett og slett den økende populariteten til Ubuntu. Selv om CD-ene har blitt tilbudt gratis betyr ikke det at ingen har betalt for dem. Så langt er det Canonical selv som har betalt prisen.

Nå er det altså slutt på denne ordningen. Les mer om hvorfor ordningen fjernes, og hvilke alternativer som finnes.

Årets Linux-fest

Årets store Linux-fest foregikk torsdag denne uken i en rekke byer i Norge. Da slapp nemlig Ubuntu sin nyeste versjon, Karmic Koala. Anledningen ble benyttet for å feire både Ubuntu og fri programvare, men også alle de andre distroene som slipper nye versjoner i disse dager.

Les mer om dette her.

Microsoft åpner Outlook-format

Microsoft annonserte denne uken at de skal slippe .pst-formatet fri under deres "Open Specification Promise". Dette er ytterligere et skritt i riktig retning. Dokumentformater er kanskje noe av det som det er absolutt størst behov for skal være frie. Gi Microsoft applaus for denne, og kryss fingrene for at den positive trenden fortsetter og at Microsoft vil inspirere også andre til å gi ut sine dokumentspesifikasjoner.

Les mer om hvor, hvordan, hvorfor og når .pst-formatet slippes fri.

Programvare

Abi Word 2.8.0 ferdig

Abi Word er et skriveprogram som er mindre ressurskrevende, men som også byr på færre funksjoner enn Open Office Word. Likevel, for veldig mange kan dette programmet være mer enn nok for deres bruk, og da kan dette være et gunstig valg.

Denne utgaven byr på et par nyttige funksjoner. Du kan nå skrive kommentarer til tekst du har skrevet, og bevege musen over teksten for å se kommentarene du har skrevet, eller bevege musen til footing-en for å se alle kommentarer du har skrevet på en side. Du har også mulighet til å se et oversiktsbilde over alle sidene i et dokument, noe som gjør det lett å finne frem til siden du skal jobbe med. Ellers kan denne utgaven blant annet også tilby bedre støtte for Open Document Format (format brukt i Open Office) og Office Open XML (MS sitt åpne format, er ikke relatert til Open Office). Bedre håndtering av SVG-formatet (bilder som ikke mister kvalitet under oppblåsing eller minimering av bildet).

For flere bilder, flere nyheter angående denne utgaven og link til nedlasting, besøk kildelinken.

(kilde: abisource)

Ubuntu 9.10 ferdig

Ubuntu 9.10

Første ferdige distribusjon blant de store er Ubuntu, samt en del av dens utspring: Xubuntu, som Ubuntu med xfce-skrivebordsmiljø, Kubuntu, Ubuntu med KDE-skrivebordsmiljø, Ubuntu Studio som er tilpasset designere, Edubuntu som er tilpasset skolebruk, og Mythbuntu som er en hjemmekinodistribusjon. Hovedsaklig vil dette si at grunnlaget er det samme, men standard skrivebordsmiljø og medfølgende programvare vil variere. På grunn av noe begrensett tid denne uken så blir det knapt en liten annonsering for disse distribusjonene, men vi håper på en mulighet til å ta en større titt på Ubuntu, og forhåpentligvis Kubuntu og Xubuntu I nær fremtid.

Ubuntu:
presseuttalelser: ubuntu.com/news
utgivelsesnotater: ubuntu.com/getubuntu
liten gjennomgang av funksjoner: ubuntu.com/products
Kubuntu:
annonsering: kubuntu.com/news
Xubuntu:
annonsering: xubuntu.com/news
utgivelsesnotater: wiki.ubuntu.com/Xubuntu
Edubuntu:
utgivelsesnotateredubuntu.org/news
Mythbuntu:
utgivelsesnotatermythbuntu.org/9.10

Spill

Nyheter relatert til spill, og spilltips vil dukke opp på denne siden.

Spilltips: The Battle for Wesnoth

The Battle for Wesnoth er et turbasert strategispill, satt i et fantasitema. Dette er et spill som nærmest har fått utelukkende god kritikk fra alle hold, så er helt klart et spill som er vært å ta en titt på om man er tilhenger av sjangeren.

Som i de fleste andre turbaserte strategispill, går også dette spillet ut på å bygge opp sin egen hær for å beseire dine motstandere. Hæren din kan settes sammen av over 200 enhetstyper, 16 raser, og 6 hovedfraksjoner. Spillet har både flerspillermuligheter der du kan utfordre opptil 8 venner, eller ukjente. Og enspillermuligheter som strekker seg over hundrevis av år med historie. Her er en liten trailer av spillet, men ta i betraktning at denne er fra 2006, så den er noe utdatert:

Verdenen av Wesnoth er gigantisk, og begrenser seg bare til din kreativitet. Lag dine egne enheter, dine egne kart, og skriver dine egne scenarier, eller komponer store selvskrevne kampanjer. På internett finnes det et hav av kampanjer som kan lastes ned via selve spillet når man har spilt igjennom de som følger med som standard.

Spillet støtter hele 35 forskjellige språk, og kan lastes ned på en rekke operativsystemer. Du finner spillet i Ubuntu sine pakke-brønner, og en god del andre distribusjoner sine pakkebrønner. Ellers kan man finne binære installasjonsfiler på hjemmesiden, som kildelinken sender deg til.

Terminaltipset

I terminaltipset denne uken tar vi for oss en rekke små kommandoer som kan gjøre livet langt enklere for de av oss som bor i terminalen.

Først tar vi et tips som gjør det enklere å redigere kommandoer i terminalen. Har du noen gang skrevet en lang og kompleks kommando i terminalen og irritert deg over at du ikke har all funksjonaliteten i terminalen som du finner i din favoritteditor? Da er dette tipset for deg. Etter at du har startet å skrive en kommando kan du trykke:

Ctrl-x-e

altså trykke og holde Ctrl, for deretter å trykke x og e og så slippe Ctrl. Da åpnes teksten i din favoritteditor (spesifisert i $EDITOR systemvariabelen). Etter at du har redigert ferdig, lukker du editoren, og vips eksekveres kommandoen.

Bruker du Ubuntu, eller en annen distro som lar deg kjøre root-kommandoer ved å skrive sudo foran kommandoen? Da har du helt sikkert opplevd at du har glemt å skrive sudo, og du får feilmelding. I stedet for å trykke pil opp (eller Alt-p) og redigere kommandoen, eller skrive hele kommandoen på ny kan du ganske enkelt skrive

sudo !!

og forrige kommando vil bli eksekvert med root-rettigheter.

Det å bruke cd-kommandoen til å skifte mappe kan være tidkrevende og irriterende. En situasjon man ofte opplever er at man går inn i en eller annen mappe for å gjøre noe, og deretter ønsker å returnere tilbake til mappen man tidligere stod i. Da kan man ganske enkelt skrive:

cd -

og man blir returnert til mappen man stod i før forrige gang man brukte cd-kommandoen.

Skal du bare kjøre en kommando etter at du skifter mappe kan du ganske enkelt skifte til mappen, utføre kommandoen, og hoppe tilbake i en håndvending:

(cd /hardware.no && rm article*)

vil hoppe til mappen hardware.no, slette alle filer som starter på article, og deretter hoppe tilbake til mappen du stod i før du eksekverte kommandoen.

Når man jobber i terminalen er det ganske så vanlig at man opplever å skrive en kommando feil. Skrive den på ny? Bruke pil opp (eller Alt-p) og redigere den? Neida:

^aa^bb

vil eksekvere forrige kommando, men erstatte første instans av aa med bb. Ønsker man å bare fjerne aa skriver man

^aa

og ønsker man å erstatte alle instanser av aa med bb skriver man

!!:gs/aa/bb

Tar du noengang backup av filer før du redigerer dem? (Om ikke burde du begynne nå.) cp-kommandoen kan gjøre dette for deg:

cp filnavn{,.bak}

vil lage en kopi av filen filnavn som da vil hete filnavn.bak.

Trenger du å utføre en kommando du utførte for litt siden på ny? Da kan du søke bakover i utført-kommando-lista og kjøre kommandoen i en håndvending:

!snøsokk

vil søke bakover og eksekvere første kommando den finner som inneholdt ordet snøsokk. Om du ikke helt tørr å la den automatisk eksekvere kan du heller skrive

!snøsokk:p

som da bare vil vise deg kommandoen den ville ha kjørt om du ikke slengte på en :p

Her er en litt morsom en, som viser hvor utrolig mye rart man faktisk kan gjøre i terminalen. Kommandoen

watch -d -n 2 'df; ls -FlAt;'

ligner på kommandoen top (som man bruker for å overvåke prosesser). Forskjellen er at i stedet for prosesser, overvåker den filer i mappa du står i.

Har du hørt om programmet column? Det bruker du for å lage fine tabeller av tekst. Ved å bruke -t vil den lage kolonner som skilles på "whitespace", altså tabulator, mellomrom, etc. Ønsker du å vite mer om denne kan du kjøre "man column". For å demonstrere kan du skrive

mount | column -t

som vil lage en fint formatert tabell over alle partisjonene som er montert på maskinen din.

Utfører du noen gang kommandoer hvor du skriver et passord direkte i kommandoen? Passordet havner da i listen over forrige eksekverte kommandoer, noe som gjerne er litt uheldig. For å unngå dette kan man skrive et mellomrom før kommandoen. Da vil kommandoen bli eksekvert, men ikke lagret i listen over forrige eksekverte kommandoer.

<mellomrom>kommando

Visste du at du kan bla deg bakover i argumentene til kommandoene du har kjørt tidligere ved å trykke Alt-.? Hold nede alt, og trykk på ., da vil du få argumentene til forrige kommando. Fortsett å trykk . til du finner argumentet du vil bruke og slipp deretter Alt-tasten. Som eksempel kan du lage mappen hardware.no:

mkdir hardware.no

deretter kan du skrive:

cd

og trykke Alt-. og vips står det

cd hardware.no

i terminalen.

Vi avslutter med en morsom en:

tr -c "[:digit:]" " "

Vi sier ikke hva den gjør, annet enn at du sannsynligvis kommer til å tenke på en film, og tror du kommer til å bli svært så overrasket. PS, vi lover at det ikke er farlig å kjøre denne kommandoen.

Da håper vi du har fått med deg et og annet tips som gjør hverdagen din litt enklere. Har du andre tips? Lyst å dele dem med oss? Ta i bruk diskusjonen nedenfor og del dine beste tips med leserne våre.

Les også
Windows mest populært for nett-PC-er
Les også
Slutt på gratis Ubuntu-CD-er
Les også
Microsoft frigir Outlook-format
Les også
Årets Linux-fest
Les også
Vi oppsummerer Linux-uken 43-09
Les også
Vi oppsummerer Linux-uken 42-09
Les også
Vi oppsummerer Linux-uken 41-09
Mer om
annonse