Tek.no

Nyhet

Omtale: Norgesavisa

Alle foto: Silje Gomnæs
21 Aug 2009 08:00

Mange norske aviser har laget sin egen Iphone-applikasjon, slik at du kan følge med på både lokal- og riksnyheter mens du er på farten.

Nå har det imidlertid kommet en applikasjon som lar deg lese nyheter fra svært mange norske aviser samtidig. Programmet, som er laget av Erik Storli, heter Norgesavisa.

Konseptet bak programmet er både enkelt og genialt. Norgesavisa henter inn informasjon fra RSS-feedene til landets nettaviser.

Enkelt og oversiktlig

Selve programmet er også enkelt, med et enkelt utseende og enkle menyer. Første gangen du åpner programmet, er hovedskjermbildet så godt som tomt. Dette er fordi du selv må legge til hvilke aviser du vil lese nyheter fra. Dette gjør du ved å klikke på det ene av tre knapper i programmet, nemlig den som heter "Mine aviser".

Her legger du til alle avisene du vil. Du kan velge å vise de tilgjengelige avisene alfabetisk, eller oppdelt i kategorier. Velger du det siste, får du avisene inndelt i gruppene riksavis, lokalavis og andre aviser. Sistnevnte gruppe inneholder temamagasiner, som dameblader, boligblader, nyheter innen næringsliv, reiseliv og masse annet.

Når du så har oppdatert listen over hvilke aviser du vil se nyheter fra, kan du gå tilbake til hovedskjermbildet. Her fylles siden nå raskt opp med nyheter fra de ulike avisene. Nyhetene dumper inn på telefonen etter hvert som de publiseres på sine respektive nettsider. Har du for eksempel valgt både Dagbldet, VG og Aftenposten, hender det ofte at du får se mange av de samme nyhetssakene.

...og litt rotete

Du har heller ingen mulighet til å utelukke nyhetskategorier du ikke er interessert i, som for eksempel sport. Hovedvinduet kan derfor bli noe rotete å lese gjennom, med mange nyheter du ikke trenger.

Heldigvis har du andre muligheter for å lese nyheter med Norgesavisa. Programmet har en egen søkefunksjon, slik at du kan få opp kun nyheter som inneholder et spesifikt søkeord, som for eksempel "svineinfluensa".

En annen mulighet er å igjen klikke på "Mine aviser", og deretter trykke på hver enkelt avis. Der får du opp kun nyhetene fra for eksempel Dagbladet, og slipper å lese den samme nyheten fra flere aviser. Denne måten å lese nyhetene på er sannsynligvis den mest oversiktlige.

I nyhetsoversikten ser du navnet på avisa som har nyheten, samt tittelen og begynnelsen på ingressen. Dette er i de fleste tilfeller alt du trenger for å vite om du vil lese hele nyheten eller ikke.

Siden dette er alt som lastes ned til telefonen i første omgang, bruker du minimale mengder med datatrafikk når du sjekker nyhetene. Det er først når du leser selve nyhetene, at du laster ned datamengder som kanskje vil vises på regningen din.

Egen nettleser

Norgesavisa har en egen innebygget nettleser. Når du klikker på en nyhet, åpnes artikkelen slik den ser ut på avisens egne nettsider. Artikkelen er zoomet ut og nokså liten, men ved å tappe to ganger på området med tekst forstørres siden slik at teksten akkurat fyller bredden av skjermen. Dette er genialt, siden du slipper å forholde deg til de delene av nettsiden som ikke har med nyheten du leser å gjøre.

For å navigere opp og ned i teksten, drar du en finger oppover eller nedover skjermen. Dette kan være litt vanskelig av og til, for hvis du drar fingeren litt skjevt over skjermen, vises andre deler av nettsiden igjen, og du mister litt oversikten. Men igjen er det bare å tappe et par ganger på teksten, så er den i fokus igjen.

Norgesavisa koster 11 kroner i App Store. Til sammenlikning koster både Dagbladets og VGs Iphone-applikasjoner 17 kroner hver. Aftenpostens applikasjon er gratis.

Er du glad i å lese aviser på farten, er Norgesavisa definitivt verdt en nærmere titt. I tillegg til de store riksavisene, får du også nyheter fra en hel rekke av landets lokalaviser.

Billigere alternativ

Det finnes imidlertid en enda billigere løsning om du er interessert i å samle mange nyheter på ett sted. I App Store finner du nemlig en hel haug med gratis RSS-lesere, som samler inn informasjon akkurat på samme måten som Norgesavisa, om enn med noe ulike menyer og funksjoner.

Les også
Snart støtter Navigon Iphone-kompasset
Les også
Spotify godkjent for Iphone
Les også
Android får Perl-støtte
Les også
Apple: - Har ikke avvist Google Voice
Les også
Tomtom og ny Facebook til Iphone
Les også
Tjener fett på Iphone-programmer
Les også
Hold deg Wow-oppdatert på Iphone
annonse

Les også