Tek.no

Nyhet

Dansk i Hollywood

Det gjenstår å se hvem som skal overta for Paprika Steen når "Vikaren" får sin amerikanske remake.
Roger Grosvold
19 Sept 2008 11:21

The Hollywood Reporter melder at det amerikanske indie-selskapet Mandate Pictures har gått sammen med Ghost House Pictures om å produsere amerikanske versjoner av to danske filmer etter å ha sikret seg rettighetene.

Romvesen og psykotisk kjæreste

Første film ut er "The Substitute" som skal produseres av Sam Raimi ("Spider-Man"-trilogien) og hans partner i Ghost House Pictures, Robert Tapert. Her hjemme på berget kjenner vi filmen som "Vikaren" da den hadde kinopremiere i oktober 2007. Handlingen spinner seg rundt en skoleklasse som får en ny lærervikar, men som snart finner ut at hun egentlig er et romvesen med skumle hensikter.

Film nummer to er "Just Another Love Story", eller "Kærlighed på film", som er dens opprinnelige danske tittel. I denne thrilleren møter vi en ung mann som later som han er kjæresten til en bevisstløs kvinne, men som snart finner ut at han må hanskes med hennes virkelige, og mildt sagt psykotiske, kjæreste. Filmen vakte noe oppsikt da den ble vist under Sundance-festivalen.

Norsk film på amerikansk

At Hollywood velger å gjøre sine egne versjoner av utenlandske suksesser er noe man ser jevnlig resultatet av på norske kinoer. De siste årene er det spesielt asiatiske skrekkfilmer som har vært gjenstand for en remake, hvor "The Eye" er blant de ferskeste eksemplene. Men også norsk film er blitt gjenstand for en Hollywood-produksjon.

"Hodet over vannet", hvor Morten Abel hadde en av rollene og som ble godt mottatt da den kom på norske kinoer i 1993, skulle tre år senere bli gjenstand for en remake med Cameron Diaz og Harvey Keitel i hovedrollene. Men "Head Above Water" ble aldri den store publikumssuksessen.

Al Pacino jakter på en morder og Robin Williams kommer snart i søkelyset i thrilleren "Insomnia".

Men den mest kjente remaken er utvilsomt "The Dark Knight"-regissør Christopher Nolans "Insomnia" fra 2002, basert på den kritikerroste norske produksjonen ved samme navn fra 1997. I den amerikanske remaken finner vi Al Pacino, Robin Williams og Hilary Swank, og remaken ble godt mottatt da den kom på kino.

Erfaren Bornedal

Tilbake i Danmark er den danske regissøren og manusforfatteren Ole Bornedal ikke fremmed for at hans filmer blir gjenstand for amerikanernes oversettelsestrang. I 1997 kom "The Nightwatch" med Ewan McGregor i hovedrollen, som igjen var basert på den danske kinosuksessen "Nattevagten" fra 1994.

Den gangen var det Bornedal selv som regisserte den amerikanske versjonen. Hvorvidt han får ansvaret for en ny runde gjenstår å se.

annonse

Les også