Til hovedinnhold

Lanserer 50 Mbit/s-bredbånd via satelitt

Skal kunne levere over hele Norge.

Selskapet Bigblu, som i 2016 kjøpte norske breiband.no, varsler i dag at de lanserer bredbånd over satellitt i Norge.

Signalet leveres over KA-Sat-satellitten til Eutelsat, og til forskjell fra mobilt bredbånd i mobilnettet vil satellittbredbånd kunne fungere nærmest overalt i landet.

Hastigheten vil være inntil 50 Mbit/sek og prisene så lave som 299 kroner i måneden etter at kampanjeperioden inntil nyttår er over.

Kan strupe hastigheten i perioder

Bigblu vil tilby tre ulike abonnementsløsninger, som alle inkluderer ubegrenset data, men med potensiell struping etter en viss mengde data hver måned.

Bigblu opererer med et konsept de kaller «prioritert data», som betyr at du vil bli prioritert i nettet inntil din prioriterte datamengde er oppbrukt, og etter det vil du kunne oppleve redusert hastighet når nettet har mye trafikk. Det kan typisk være i perioden mellom klokken 17 og 23, opplyser selskapet på egne nettsider.

Det er dessuten en egen klausul som trer inn om du bruker mer enn fem ganger den prioriterte datamengden.

– Dersom du bruker mer enn 5 ganger din prioriterte datamengde kan vi redusere hastigheten din for å prioritere kunder som ikke har brukt opp sin prioriterte datamengde. Etter at månedsperioden er over, nullstilles hastigheten igjen, skriver selskapet.

Stor forsinkelse

I de mest trafikkerte periodene vil «opplevd hastighet kunne falle ned mot 1-5 Mbps», ifølge Bigblu.

Dette er de tre abonnementene de tilbyr ved lansering:

  • Konnect Bronse til 299 kr/mnd: Opptil 16 Mbit/sek, 10 GB prioritert data
  • Konnect Sølv til 399 kr/mnd: Opptil 30 Mbit/sek, 30 GB prioritert data
  • Konnect Gull til 699 kr/mnd: Opptil 50 Mbit/sek, 100 GB prioritert data

Etablering koster 299 kroner og du må dessuten ut med 49 kroner i måneden for leie av et kombinert modem og trådløs ruter. Frem til nyttår får du imidlertid en viss rabatt på månedsprisen.

Bigblu presiserer også at satellittbredbånd kommer med en viss forsinkelse, nærmere bestemt typisk et sted mellom 700 og 800 millisekunder. Med andre ord: Til spill vil det være tilnærmet ubrukelig, spesielt i spill som krever rask reaksjon, som for eksempel Fortnite. Nesten et sekund forsinkelse i videosamtaler vil nok også oppleves som noe plagsomt. Til nettsurfing og videostrømming vil det nok være mindre merkbart.

Har allerede en konkurrent

I Norge har det frem til nå omtrent kun vært selskapet Via Bredbånd, eid av giganten Viasat, som har levert bredbånd via satellitt, og disse har også vært partnere med Bigblu-eide breiband.no.

Via Bredbånd har samme løsning med fri bruk og en viss prioritert datamengde, men noe høyere priser enn Bigblu.

Til gjengjeld får du noe mer prioritert data på de to minste abonnementene, men utstyrsleien er også høyere, med 99 kroner i måneden.

Her er abonnementene til Via Bredbånd:

  • Freedom 5 til 439 kr/mnd: Opptil 5 Mbit/sek, 15 GB prioritert data
  • Freedom 25 til 539 kr/mnd: Opptil 25 Mbit/sek, 50 GB prioritert data
  • Freedom 50 til 739 kr/mnd: Opptil 50 Mbit/sek, 100 GB prioritert data

Oppdatert: Det viser seg at et abonnement krever ett års bindingstid. Dette bør du være obs på hvis du skulle være interessert i noen av abonnementene.

annonse