Til hovedinnhold

Dobler nesten hastigheten med kommende flaggskip-SSD

Samsung har vist fram sin 980 Pro.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Las Vegas / Tek.no: Forbrukerelektronikkmessa CES kan godt omtales som stedet der TV-produsentene samles for å sammenligne størrelser, men det er plass til de små tingene i livet også.

På Samsungs voluminøse stand her i Las Vegas var det nemlig også satt av et lite hjørne for småtteri som minnepinner, minnekort og SSD-er. Her fant vi noen kommende godsaker for oss som er litt over gjennomsnittlig opptatt av lagringsløsninger.

Får PCI Express 4.0

Samsungs Pro-merkede SSD-er har lenge vært å betrakte som noe av det heftigste som kan settes i et M.2-spor i datamaskinen, og den kommende 980 Pro ser ikke ut til å bli noe unntak.

Vegar Jansen, Tek.no

Den nye generasjonen benytter seg nemlig av PCI Express 4.0, mot 3.0 på forgjengerne. Dette betyr en dobling i maksimal teoretisk båndbredde, og Samsung oppgir faktisk en sekvensiell lesehastighet på opptil 6500 megabyte i sekundet på denne modellen. For skriving er tallet 5000 MB/s.

Med tanke på at dagens toppmodell 970 Pro skilter med lese/skrivehastigheter på «kun» 3500/2700 MB/s er det faktisk ikke så langt unna en dobling heller.

Den nye 980 Pro krever dog at også hovedkort og prosessor støtter PCIe 4.0 for å oppnå full hastighet. Enn så lenge betyr det tredjegenerasjons eller nyere AMD Ryzen-plattform.

980 Pro skal ifølge Samsungs representant komme på markedet en eller annen gang i løpet av våren. Prisen er ikke kjent, men vi vet at disken vil komme i kapasiteter på 250, 500 og 1000 gigabyte.

Ekstern SSD med fingeravtrykksleser

Vegar Jansen, Tek.no

En annen nyhet er Samsung Portable SSD T7 Touch. Denne slanke eksterndisken har integrert fingeravtrykksleser, noe som i teorien skal gjøre det lettere å passe på at data ikke kommer på avveie.

Tilkobling til datamaskinen skjer via USB 3.2 Gen2, altså USB Type-C med båndbredde opptil 10 Gbit/s. Samsung oppgir lese- og skrivehastigheter på rundt 1000 megabyte i sekundet.

T7 Touch skal bli tilgjengelig i kapasiteter på 500 GB, 1 TB og 2 TB. Etter planen skal den slippes til det europeiske markedet i løpet av februar måned.

annonse