Til hovedinnhold

Meldingsapp avslørt som spioneringsapp

Lastet ned millioner av ganger. Nå er den slettet av både Apple og Google.

Millioner av brukere verden over, men hovedsakelig i Midtøsten, har lastet ned meldingsappen ToTok for å sende meldinger og utføre videosamtaler med hverandre. Nå har appen blitt avslørt som et verktøy for myndighetene i de forente arabiske emirater til å spionere på brukerne som har lastet den ned. Det melder New York Times i en omfattende reportasje, som sier de har fått bekreftet opplysningene fra en rekke etterretningstjenestemenn.

ToTok er nå fjernet fra både Apple og Googles applikasjonsbutikker. Brukere som har lastet den ned må imidlertid måtte fjerne appen manuelt.

Kjente lokasjonen til brukerne

Ifølge reportasjen fikk myndighetene tilgang til brukernes lokasjon, private stemme- og tekstsamtaler samt nettverksforbindelser via ToTok. Akkurat som med vanlige apper vi er kjent med på mobilene våre spurte ToTok om tilgang til en rekke forskjellige ting da den ble brukt, slik som lokasjon for å vise værinformasjon i brukernes nærområde.

Appen skal ha blitt svært populær i både de forente arabiske emirater og andre land i Midtøsten fordi den ikke krevde bruk av VPN (virtuelt privat nettverk) for å fungere. Det gjør blant annet meldingsapper som WhatsApp, som ikke fungerer uten videre der. I markedsføringen av appen ble den promotert som en app for «rask og sikker ringing og kommunikasjon», men i brukervilkårene sto det aldri noe om kryptering av samtalene.

Kopi av annen app

I New York Times-reportasjen blir det også nevnt at selskapet bak ToTok ­ Breej Holding – skal ha et ganske frynsete rykte. Det skal være omtrent umulige å spore opp, og skal ifølge avisen være et skalkeskjul for sikkerhetsselskapet DarkMatter. DarkMatter skal angivelig ha tette koblinger til myndighetene i de forente arabiske emirater.

Selve appen ToTok skal for øvrig være en nærmest direkte kopi av den kinesiske appen YeeCall, men med enkle modifikasjoner gjort av utviklerne.

Ifølge New York Times er det uklart når amerikansk etterretning først oppdaget at ToTok ble brukt for å spore og lagre brukernes data.

annonse