Til hovedinnhold

Apple lanserer abonnementstjeneste for spill med over 100 eksklusive titler

Og egen strømmetjeneste for video – med Oprah på laget.

Skjermdump
Stein Jarle Olsen

Det var ingen hemmelighet at Apples arrangement mandag skulle handle om tjenester.

Apple snek ut maskinvareoppgradering etter maskinvareoppgradering nærmest i det stille forrige uke, slik at Tim Cook & co kunne fokusere fullt og helt på de nye tjenestene under kveldens tilstelning i Steve Jobs Theater.

Cook nevnte ordet "tjeneste" cirka tjue ganger i innledningen, og det første han dro ut av hatten var en ny abonnementstjeneste for nyheter. Denne blir en del av Apples News-app, og kalles News+.

News+: Magasiner, aviser og plusstjenester

News+ innebærer at Apples News-app fremover gir tilgang til rundt 300 magasiner, i tillegg til den vanlige gratisutvalget av kuraterte nyheter.

Magasinene skal være spesialdesignet for mobiltelefonen eller nettbrettet, og nye utgaver lastes ned automatisk. Tjenesten vil også anbefale enkeltartikler for deg fra magasinutvalget, også fra magasiner du ikke vanligvis leser.

Store magasiner som Popular Science, Rolling Stone, The Hollywood Reporter er med i utvalget, og også en del aviser og digitale plusstjenester er med - for eksempel Wall Street Journal og Los Angeles Times.

Apples app-sjef Roger Rosner poengterte fra scenen at tjenesten ikke samler data om deg, slik at hvilke artikler eller magasiner du leser ikke kommer til å følge deg rundt på nett.

Skulle du abonnere på alle magasinene og tjenestene i News+, ville det kostet deg 8000 dollar i året, sa Apple. Apple tar 9,99 dollar (cirka 85 kroner) i måneden, og det gir tilgang til hele familien gjennom Family Sharing.

Foreløpig er tjenesten kun tilgjengelig i USA og Canada, men Apple varslet at News+ vil komme til Europa senere i år, med Storbritannia først ut.

Apples nye News+-tjeneste gir tilgang til 300 magasiner og aviser for 10 dollar i måneden - foreløpig kun i USA og Canada.
Skjermdump

Apple lanserer eget kredittkort

Apple lanserte også sitt eget digitale kredittkort, kalt Apple Card. Dette vil kunne brukes alle steder hvor Apple Pay og Mastercard aksepteres, og gis ut i samarbeid med banken Goldman Sachs.

Apples nye kredittkort skal ikke ha noen gebyrer.
Apple

Alle kjøp vil autentiseres med fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning, og Apple krever ikke valutapåslag, ingen årsgebyr, ingen gebyr for sene innbetalinger eller overdragsgebyr.

Alle transaksjoner med kortet gir to prosent «cashback», tre prosent om du handler hos Apple.

Ikke overraskende blir Apple Card kun tilgjengelig i USA, og Apple lanserer dessuten et eget fysisk kort som kan brukes der Apple Pay ikke aksepteres. Kortet er laget i titan, har ikke noe kortnummer, ingen sikkerhetskode eller liknende.

Alt håndteres i Wallet-appen på telefonen.

Apple Arcade: Abonnementstjeneste for spill

Apples nye abonnementstjeneste for spill har fått navnet Apple Arcade.
Apple

Det neste ut var det Apple kaller Apple Arcade – en abonnementstjeneste for spill. Tjenesten inkluderer over 100 nye og eksklusive spill som ikke vil finnes på noen andre tjenester enn i Apple Arcade.

Apple har fått med seg en del spennende navn til å utvikle spill for tjenesten, blant annet Final Fantasy-skaper Hironobu Sakaguchi og The Sims-skaper Will Wright, og det kan virke som om de har lagt inn en del penger for å få på plass spill. Store selskaper som Konami og Sega blir også en del av Arcade-katalogen.

Alt innhold vil være inkludert - ingen annonser og ikke noe nedlastbart innhold som koster ekstra. Alle spillene vil også være offline, slik at du kan spille uten internett-tilgang. Spillene vil kunne spilles på tvers av iPhone, iPad og Apple TV, og mange av dem vil støtte spillkontrollere.

Demoene Apple viste på scenen så ut som ganske påkostede imponerende rent teknisk, så det blir spennende å se nærmere på tjenesten.

Apple Arcade vil lanseres i 150 land senere i år. Prisingen vil komme på et senere tidspunkt.

Sega er også med i Apples kommende spilltjeneste med et splitter nytt Sonic-spill.
Apple

TV-oppdatering og ny strømmetjeneste

Sist ut var kanskje den mest beryktede nyheten på forhånd. Først en oppdatering til Apple TV-appen kalt Apple TV Channels som inkluderer innhold fra en rekke partnere som HBO, Starz og Showtime og hvor du kan betale for tilgangen til disse rett i Apples økosystem.

Den oppdaterte TV-appen til Apple skal gi tilgang til en rekke innholdstjenester som også kan betales direkte.
Apple

Apple TV Channels blir tilgjengelig i mai i over 100 land, men vi vet foreløpig ikke om noen norske innholdstjenester vil bli tilgjengelig gjennom tjenesten.

Apple varslet også at de kommer til å lansere en egen TV-app for Mac, i tillegg til apper for smart-TV-er fra Samsung, LG, Sony og Vizio og strømmepinner fra Roku og Amazon.

Sist ut var Apples tjeneste for sitt egne originalproduserte innhold, som har fått navnet Apple TV+ og ble introdusert med en lang video fylt med stjerner som Steven Spielberg, Reese Witherspoon og Jennifer Aniston.

Førstnevnte kom så ut på scenen, til enorm jubel fra salen.

Apple fikk Steven Spielberg til å introdusere den nye Apple TV+-tjenesten.
Skjermdump

Deretter kom stjernene på rekke og rad. Først Witherspoon og Aniston, som offentliggjorde en helt ny serie de har laget sammen, kalt "The Morning Show", hvor handlingen finner sted i en redaksjon som lager amerikansk morgen-TV.

Jennifer Aniston og Reese Witherspoon varslet en ny egenprodusert serie for Apple TV+, kalt The Morning Show.
Skjermdum

Videre kom blant annet Jason Momoa (Aquaman) og Alfre Woodard (A Series of Unfortunate Events, True Blood), som varslet en science fiction-serie satt langt inn i fremtiden, hvor menneskene lever uten synsevne, og Big Bird fra Sesam stasjon varslet et program som skal hjelpe barn med å lære seg å kode.

Verden rundt

Apple TV+ skal bli destinasjonen for originalseriene med høyest kvalitet, ifølge Apple. Alle seriene vil bli tilgjengelig for nedlasting, slik at du kan se dem offline, slik du også kan med en stor del av innholdet hos hovedkonkurrenten Netflix.

Apple TV+ blir tilgjengelig i over 100 land, og blir helt uten reklame. Nytt innhold skal komme hver måned etter at tjenesten lanseres i høst.

Heller ikke her hadde Apple noen pris å offentliggjøre, men vi kan vel anta at de ikke legger seg veldig langt over nevnte Netflix, som koster en drøy hundrings i måneden i dag. Vi fikk heller ikke vite noe om Apple vil tilby innhold i 4K-oppløsning eller surroundlyd, for eksempel.

Sist ut – Apples typiske lille «one more thing» – viste seg denne gang å være Oprah Winfrey, som Apple i fjor varslet at de hadde inngått en avtale om å lage innhold med.

Hun varslet to nye dokumentarer til Apples strømmetjeneste, en om effektene av seksuell trakassering på arbeidsplassen (arbeidstittel Toxic Labor) og en serie i flere deler om de enorme problemene rundt mental helse i verden.

Tim Cook har fått Oprah Winfrey med på laget til den nye strømmetjenesten Apple TV+.
Skjermdump
annonse