Tek.no

Nyhet

Nostalgikonsoll stuper i pris

PlayStation Classic dumpes.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
27 Des 2018 09:59

Nostalgidingser kan være ettertraktet vare. Men Sonys PlayStation Classic ser ut til å være et unntak fra denne trenden. Både i utlandet og i Norge stuper prisen på retrokonsollen, og lagerstatusen blinker grønt de fleste steder.

Nettstedet TweakTown melder om at spillmaskinen har gått ned fra en salgspris på 100 dollar til 60 dollar. Avslagene gis hos mange av USAs største utsalg, så som Best Buy, Walmart og Amazon.

Her til lands startet konsollen på omtrent 1300 kroner da den ble tilgjengelig i oktober. Nå ligger den såvidt under 800 kroner hos Elkjøp, Komplett, NetOnNet og CDON.

Retroåret 2018

Dette skjer på tampen av året der produkter som Nokia 8110, Nintendo NES Classic og Nintendo SNES Classic har fått folk til å gå mann av huse for å handle revitaliserte utgaver av gammel elektronikk.

Salget av den originale mest kjente Nintendo-konsollen i ny utgave har faktisk tatt så av at den har truet dagens heftigste konsoller på salgsstatistikken. Og med retrosuksesser på rad nærmest forventer folk at Nintendo skal følge opp med GoldenEye-konsollen Nintendo 64 i ny utgave. Foreløpig sier den japanske konsollkjempen nei til det.

Men der Nokia-produktene var relativt rimelige i utgangspunktet og Nintendo-produktene hele veien har vært preget av noen bremseklosser i produksjonen ser det ut til at Sony kan levere det butikkene får til å selge.

For PlayStation Classic er det mulig problemet handler mer om spillutvalget.

Spilltørke på PlayStation

PlayStation Classic.
Sony

Flere av konsollens største titler mangler i Classic-versjonen, og for det amerikanske markedet spekulerer TweakTown i at salgshikken kan skyldes spill fra feil region. Altså at amerikanerne ikke finner spillene de vokste opp med i konsollen.

Uansett er stortitler som Crash Bandicoot, Gran Turismo og Tony Hawk-spillene droppet fra konsollen. Det er funnet spor etter forsøk på å få disse titlene til å fungere på konsollen, men det kan tenkes at lisensieringskostnader har skylden for at disse ikke kom med.

Nintendo har i mye større grad enn Sony og Microsoft utviklet egne titler for sine plattformer og generelt hatt et nært forhold til spillstudioene som har utviklet for Nintendo-maskinene.

Er dårlig spillytelse en faktor?

Ved siden av magert spillutvalg har PlayStation Classic fått pepper for dårlig emulering av spillene som tross alt følger med. Dette er naturlig nok ikke den originale maskinvaren fra drøyt 20 år siden, men i stedet en datamaskin som likner mer på RaspBerry Pi, som ved hjelp av programvare får til å kjøre de gamle spillene.

For Nintendos to konsoller er ytelsen upåklagelig - men så er det også særdeles få grafisk krevende titler med i pakken for disse konsollene. Med unntak for Star Fox-titlene og Mario Kart er det omtrent ikke forsøk på 3D-grafikk å spore i det som har vært det siste drøye årets mest overraskende konsollsuksesser.

Les også
Dette er Playstation Classic-spillene Sony vurderte, men vi ikke fikk
Les også
Nintendo avviser ryktene om mini-N64
Les også
Dette er alle spillene som kommer med PlayStation Classic
Les også
NES Classic-salget utfordrer PlayStation 4 og Xbox One
Les også
Her er Nintendo-klassikerne som kommer til Switch Online
Les også
Fra september vil Switch' nettjeneste koste penger
annonse

Les også