Til hovedinnhold

Dataspillavhengighet blir nå regnet som psykisk lidelse

Det slår Verdens helseorganisasjon fast.

Kamil Zihnioglu, AP

Denne helgen vedtok Verdens helseorganisasjon (WHO) at dataspillavhengighet skal regnes som psykisk lidelse. Ordlyden de har brukt er «Gaming disorder», og blir nå offisielt et punkt på listen deres over psykiske lidelser. Det melder blant annet Cnet.

Dette ble først foreslått i fjor sommer, men det var nå i helgen under en årlig samling at WHO vedtok revisjonen. Revisjonen trer ikke i kraft før 1. januar 2022. Da vil WHO oppfordre medlemsland til å stilling til deres anbefalinger. Norge er blant disse landene.

Sidestilles med gambling

Verdens helseorganisasjons liste over psykiske lidelser heter egentlig ICD-11, eller International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems. Her havner spillavhengighet rett bak gambling, og beskrivelsen mellom de to er nesten identisk. Den eneste forskjellen er at «gambling» er byttet ut med «gaming».

Ifølge Verdens helseorganisasjon kan spillavhengighet ramme både de som spiller online- og offlinespill, og de som er rammet viser en «svekket kontroll over spillingen sin». De har også «økende prioritet gitt til spill i den utstrekning at spill har forrang over andre livsinteresser og daglige aktiviteter». Deretter skriver de at de rammede «fortsetter eller eskalerer spillingen til tross for forekomsten av negative konsekvenser».

Spillselskaper klager

I en samles uttalelse skriver representanter fra spillutviklere i Europa og syv andre land at Verdens helseorganisasjon må revurdere avgjørelsen om å inkludere spillavhengighet i ICD-11:

– Verdens helseorganisasjons veiledning er nødt til å være basert på jevnlig, inkluderte og gjennomsiktig vurdering med støtte fra uavhengige eksperter. «Spillavhengighet» er ikke basert på robust nok bevis for å rettferdiggjøre at det inkluderes i et av WHOs viktigste norminnstillingsverktøy, skriver gruppen.

annonse