Til hovedinnhold

Hacket 50 000 skrivere - reklamerte for Youtube-kanal

Skrev ut appeller for PewDiePie på papir.

«PewDiePie er i trøbbel og han trenger din hjelp til å vinne over T-series!» var innledningen på den mildt kryptiske beskjeden som ble skrevet ut på papir av 50 000 skrivere i slutten av november.

Det de mange tusen papirrobotene hadde felles var at de var tilkoblet nett, og søkbar gjennom databasen Shodan.io. En hacker som går under navnet TheHackerGiraffe, eller Hacker-sjiraffen, tok kontroll over de dårlig sikrede skriverne og skrev ut appellen for den svenske Youtube-stjernen.

PewDiePie har ligget i en slags stillingskrig med den indiske Youtube-kanalen T-Series. De to kanalene har knivet om å ha flest mulig abonnenter. PewDiePies innhold handler for en stor del om nettfenomener og memes, spill og reaksjonsvideoer for å nevne noe. Mens T-Series på sin side poster indiske musikkvideoer og filmtrailere.

Fokus på nettsikkerhet

Den spøkefulle sjiraffen som tok over printerne har imidlertid ikke gått så hardt til verks som han kanskje kunne. Hele 800 000 printere lå åpne i oversikten på Shodan, så det var altså kun en forholdsvis liten del av disse som begynte å skrive ut budskap til ære for PewDiePie i forrige uke.

Det kan virke fjollete å bruke opp andres blekk på denne måten, men i samme slengen har hackeren satt fokus på hvor dårlig sikret en del nettilkoblede dingser er.

TheNextWeb.com melder at TheHackerGiraffe brukte bare 30 minutter på å finne ut av hvordan og ta kontrollen over skriverne. Til The Verge har han også understreket at dette kunne blitt brukt ondsinnet.

– Hackere kunne ha stjålet filer, installert skadevare og gjort fysisk skade på printere. De kunne til og med brukt printeren som fotfeste i folks lokale nett, forklarer han til nettstedet.

Printeren kan være fotfestet i nettverket

Det er ofte akkurat slik man begynner, om man vil inn i noen andres nettverk. Ved å lete etter den dårligst sikrede brikken i nettverket kan man muligens få et fotfeste der, som man så bruker til å få kontroll over atter nye ressurser. En lokal enhet har ofte større privilegier internt i sitt nett enn enheter utenfor får ha, selv om den kanskje er dårlig sikret.

Dermed kan du ved å få kontroll over en server, stor eller liten og uansett bruksområde, ta utgangspunkt i den for å prøve å ta kontrollen over hele datamaskiner i nettet. Ved målrettet hacking kan det være et poeng å få fotfeste i hele lokalnettet, og å ta styringen over det, eller å ha et uoppdaget nærvær som lar deg overvåke datatrafikken og informasjonen som flyter i nettet.

Og det er slett ikke bare skrivere som er dårlig sikret der ute. Det har tidligere vært en del fokus på dårlig sikrede nettkamera. Også disse kan Shodan gi en oversikt over, og her risikerer man at alt fra ens egen PC titter på en, til at uvedkommende kan se på strømmen fra nettilkoblede babymonitorer og liknende.

Pass på sikkerheten

Det er med andre ord svært viktig å tenke på mer enn bare å koble til WiFi-dingsen når du har fått et nytt oppkoblet verktøy i heimen. Du bør også passe på å pynte litt på sikkerheten og sjekke at du har ditt eget passord og de sikkerhetsmekanismene du måtte behøve aktivert.

De ekstra minuttene innsats kan bety at du slipper både å være utrygg på webkameraet ditt og å bruke opp skriveblekket ditt på reklamer for Youtube-kanaler.

I skrivende stund har PewDiePie 73,5 millioner abonnenter, mens T-Series har drøyt 73 millioner.

I hvor stor grad beskjeden fra TheHackerGiraffe har hjulpet PewDiePies sak vites ikke. PewDiePies syn på saken har tilsynelatende med både lasagne og andre ting å gjøre, om vi skal tro musikkvideoen han la ut i begynnelsen av oktober:

annonse