Nyhet

Apple skal ha tjent nesten 3,2 milliarder kroner på Fortnite

Ved å hive ut spillet fra App Store går de glipp av enorme summer.

I forrige uke valgte Apple å fjerne Fortnite fra App Store, fordi spillutvikleren Epic forsøkte å komme seg rundt betalingsmodellen hvor Apple får 30 prosent av inntektene.

Det kan få enorme økonomiske konsekvenser for Apple, skriver finansnettstedet Business Insider, basert på data fra analyseselskapet Sensor Tower.

Selskapet hevde Fortnite er installert på over 133 millioner Apple-enheter over hele verden og har sopt inn vanvittige 1,2 milliarder dollar bare via deres plattform siden det ble sluppet der for tre år siden. Omregnet til norske kroner vil det si omtrent 10,6 milliarder.

Ettersom Apple har tatt en avgift på 30 prosent av alle inntekter spillet genererer via deres plattform og betalingsløsning skal de ha kunnet fylle lommene med rundt 3,2 milliarder norske kroner fra spillet de siste tre årene.

Avgiften til Apple skal blant annet dekke kostnader de har med å distribuere og markedsføre spillet via appbutikken sin, men stadig flere innholdsprodusenter har den siste tiden tatt til ordet for at avgiften er for høy og rigid.

Må regne med lavere inntekter

Også Google må fremover regne med lavere inntekter fra Fortnite, ettersom Epic Games også her aktiverte grep for å omgå plattformavgiften deres på 30 prosent via Google Play. For Googles del blir imidlertid inntektsbortfallet langt mindre enn for Apple, ettersom Fortnite bare nylig ble tilgjengelig via Googles appbutikk og dermed har langt færre aktive spillere på plattformen.

I tillegg kan Fortnite installeres utenom Google Play, noe flere spillere nok vil benytte seg av fremover. Apple sperrer på sin side for alle installasjoner som ikke skjer via deres App Store, noe som har satt full stopp for nye spillere som vil prøve Fortnite.

Vel og merke kan du fortsatt spille Fortnite på både Android og iOS om du hadde appen installert før den ble fjernet. Betalinger fungerer dessuten fremdeles gjennom både de Google- og Apple-avgiftsbelagte måtene og via Epics egen og da «rabatterte» måte. Strømmen av inntekter fra nye spillere blir derimot kraftig svekket eller helt borte for Apples del, og brukere på sistnevnte plattform kan nå se langt etter oppdateringer til spillet.

Har saksøkt Apple og Google

Kun timer etter at Fortnite ble fjernet fra AppStore og Google Play leverte Epic Games søksmål mot både Apple og Google.

Tom Sweeney, sjef i Epic Games, har lenge vært misfornøyd med forretningsmodellen til Google og Apple, og ønsker med dette å presse gjennom en endring:

– Det er på tide med endring. Apple, Google og Android-produsenter tjener enorme, gigantiske pengesummer på salget av enhetene sine og kan på ingen måte rettferdiggjøre en 30-prosent avgift på kjøp i appbutikkene sine, sier han.

Epic har allerede presset Steam og andre spilldistributører på dette området, ved å kun ta 12 prosent profitt i appbutikken sin på Windows og Mac, noe som kan bety lavere pris til forbrukeren eller at mer av fortjenesten tilfaller den som har skapt innholdet som selges. Apple har på sin side allerede gitt unntak fra 30-prosent regelen sin til blant annet Amazon, så det er ikke utenkelig at de vil kunne gi andre unntak også.

Nylig ble det kjent at Apple ikke vil tillate spillstrømmetjenester på sin plattform. Det betyr at Microsofts Project xCloud eller Googles Stadia ikke blir å finne på iPhone eller iPad.

Les også
«Gratisspill» dro inn nesten 90 milliarder dollar i fjor
annonse