Du kan være el-allergisk

Gro Harlem Brundtland har for lengst bannlyst mobiltelefoner i rom hun oppholder seg i fordi de gir henne hodepine.

Skal man tro forskningsmiljøer rundt om i verden kan faktisk langt flere av oss lide av EHS, eller øverfølsomhet for elektrisitet, enn vi tror.

I hverdagen omgir vi oss med en lang rekke elektriske apparater: TV-er, stereoanlegg, PC-er, og ikke minst mobiltelefoner.

- Vis meg den studien som beviser at dette ikke er helseskadelig, sier David Fancy. Han er grunnlegger av SWEEP, som står for Safe Wireless Electric and Electromagnetic Policy, et nettverk for EHS-plagede i Canada.

De fleste som viser symptomer på allergi mot elektrisitet, opplever alt fra kvalme og hodepine til kronisk tretthet, stress og øresus. Forskning gjort i Storbritannia og Sverige viser at to til tre prosent av befolkningen lider av overfølsomhet for elektrisitet.

Fancy mener at produsentene av elektriske apparater dysser ned helsefaren ved å bruke apparatene.

- Tobakkprodusentenes strategi
- Jeg har aldri hørt noe fra industrien selv, bortsett fra forsikringer fra selskapenes PR-representanter. Dette er identisk med strategien som tobakksprodusentene brukte på 50- og 60-tallet, sier han til Now Toronto.

Magda Havas er professor i miljøvitenskap ved Trent. Hennes arbeid med personer rammet av MS, diabetes og andre sykdommer, dokumenterer hvor mange som fikk mindre symptomer når miljøet deres ble elektronisk renset, ved å plassere spesielle filter på elektroniske apparater i hjemmene, skriver Forbruker.no.

- Stigende blodsukkernivå
- Vi kan ta en person med diabetes og plassere vedkommende i et elektronisk "skittent" miljø, og deres blodtsukkernivå vil stige. Plasserer vi vedkommende i et renset miljø, vil blodsukkernivået synke innen en halv time, forteller hun.

Her i Norge vil ikke Statens strålevern stå inne for forskningsresultatene, fordi mesteparten av slik forskning hittil har vært relatert til mobiltelefoner alene.

- Forskningsgrunnlaget er fremdeles for tynt til at vi kan kommentere enkeltundersøkelser om El-overfølsomhet, sier Magnus Hodne i Statens strålevern.

Tidligere i sommer kunne Amobil fortelle om en kvinne bosatt i Farsund, som fikk kommunen til å nedlegge mobilforbud på en av kommunens strender, fordi hun var allergisk mot elektrisitet. Mer om denne saken kan du lese i artikkelen "Forbyr mobilbruk på stranden".

(Kilder: Forbruker.no, Now Toronto)

Les også
Mobilen din er skitnere enn doen
Les også
Ta vare på hjernecellene
Les også
Mobilprat verre enn promille
Les også
Klær mot stråling
annonse