Til hovedinnhold

Ørepluggene skader deg

Moren din har allerede fortalt deg at du må ikke ha for høy lyd på ørepluggene. Nå får hun støtte fra profesjonelt hold. Audiologen Dean Garstecki ved det amerikanske Northwestern University advarer mot pluggene som følger med mp3-spillere som iPod.

- Ørepluggene som brukes av dagens musikklyttere er mye mer skadelige for hørselen enn de hodetelefonene man pleide å bruke før. Vi har begynt å se yngre mennesker med hørselstap som kun har vært vanlig hos eldre personer, forteller Garstecki. I dag har 28 millioner amerikanere skadet hørsel, i følge tall fra det nasjonale instituttet for døvhet.

Ett av problemene med dagens øreplugger er at de kan forsterke lydsignalet, typisk med seks til ni desibel. Siden mp3-spillerne vi bruker i dag også oppfordrer til mer lyttetid - de har lengre batterilevetid og kan holde store mengder musikk - blir vi utsatt for høy musikk over lengre tid. Dette øker sannsynligheten for hørselsskader.

Garstecki har sett at studenter kan høre på musikk på så høyt som 110 til 120 desibels volum. Det er det samme lydnivået som på en konsert, og er høyt nok til at hørselen kan skades etter så lite som 1 time og ett kvarter.

Setter grenser
Det amerikanske helsedepartementet gikk tidligere i år ut med retningslinjer for bruk av øreplugger. I følge disse retningslinjene er det trygt å høre på musikk på 80 desibel i opp til åtte timer. For hver femte desibel over dette lydnivået må lyttetiden halveres. For eksempel kan du ikke høre på musikk på 85 desibel i mer enn fire timer. En vanlig samtale føres på 60 desibel, mens roping ligger på 110 desibel.

EU kjemper også mot høyt volum. Det er satt ned en maksimalgrense for hvor mye effekt musikkspillere kan levere til ørepluggene. Dette kravet har blant annet tvunget Apple til å lage en egen, effektdempet versjon av iPod for det europeiske markedet.

En måte å unngå faren for hørselsskader, er å bruke hodetelefoner. Disse kjører ikke lyden rett inn i øregangene, og siden de demper lyden fra omgivelsene trenger du ikke å ha volumet like høyt som du må med øreplugger.

- Problemet er at hodetelefoner er dyrere og mer klumpete enn små øreplugger, sier Garstecki. - Det gjør dem vanskeligere å selge til trendbevisste tenåringer og voksne.

(Kilde: Science Daily, Techtree.com India, Webdevil)

annonse