Til hovedinnhold

Apple får kritikk for sensur

Apple nekter å distribuere Podcaster.

Apple nekter en utvikler å selge et program som konkurrerer med Itunes, skriver Slashdot.

En av de mest spennende nyhetene med Iphone i år har vært muligheten til å installere egne programmer på telefonen. Programmene til telefonen må for alle praktiske formål installeres gjennom Itunes, og Apple godkjenner selv alle programmene som gjøres tilgjengelige der.

I forkant av lanseringen av App Store ble det spekulert i om Apple ville gjøre dette for å hindre at utviklere laget programvare som konkurrerte med Apples egne programmer og løsninger.

Fikk Itunes-konkurrent refusert

Utvikleren av programmet Podcaster, Fraser Speirs, har opplevd å få sitt eget podcast-program refusert av Apple fordi det dupliserer funksjonaliteten i podkastseksjonen i Itunes på PC-en.

Programmet gjør det mulig å laste ned podkaster direkte til Iphone, noe som ikke er mulig fra før av. Likevel ble programmet nektet distribusjon gjennom Itunes, og det er dermed i praksis mye vanskeligere å selge det til Iphone-eiere. Utvikleren må nå ta i bruk en alternativ distribusjonskanal. Ulempen med dette er at programmet ikke er enkelt tilgjengelig gjennom App Store.

Utvileren påpeker i et blogginnlegg at det allerede finnes flere programmer som dupliserer funksjoner i Iphone, blant annet en kalkulator.

– Konkurransehindrende

At Apple nekter distribusjon på grunnlag av at det dupliserer en funksjon tilknyttet telefonen, i dette tilfellet en funksjon som finnes i PC-utgaven av Itunes, blir av enkelte sett på som hindring av konkurranse.

Dave Winer, en av ildsjelene bak fenomener som bloging og RSS, skriver i sin blogg at Iphone ikke engang kan kalles en plattform, siden et selskap eller en person ikke skal ha makt til å nekte deg å lage programvare til den.

Dette er ikke første gangen Apple har fjernet et nyttig program fra App Store. I august ble et program som gjorde det mulig å bruke Iphone som modem sammen med en PC stoppet.

Fraser Speirs skriver at han på grunn av Apples vedtak om å fjerne Podcaster ikke lenger vil utvikle flere programmer til Iphone. Saken har skapt furore blant bloggere. Noen av reaksjonene kan du lese ved å klikke på linkene under.

(Kilde: slashdot.org, scripting.com, almerica.blogspot.com, portfolio.com, computerworld.com, pcworld.com)

Les også
Undersøker Apples Google-nekt
Les også
Opera vil ikke ta Iphone-risiko
Les også
Bannlyser Iphone-reklame
Les også
Apple krever tause utviklere
Les også
Selger Iphone uten abonnement
Les også
Slik kapret LG ''hjertene våre''
annonse