Tek.no

Nyhet

Førsteinntrykk: Samsung Pixon 12

Einar Eriksen
6 Okt 2009 09:55

Mobilbransjen har mye spennende på vei før 2009 tar slutt. En av de telefonene det har vært store forventninger til, er Samsung Pixon 12. 

12 megapiksler

Som navnet sånn smått hinter til, er det foto som er i høysetet i Pixon 12. Telefonen skryter på seg 12 megapiksler for å få flest mulig kjøpere på banen. 

Sannheten er jo at megapikslene på ingen måte er flaskehalsen for kvaliteten på mobilbildene. 12 megapiksler er samme oppløsning som vi finner i mange speilreflekskameraer. 

At kameraet stikker litt ut, er et godt tegn, selv om det er en ulempe for trange bukselommer. (Alle foto: Einar Eriksen)

Den høye oppløsningen gjør at det kreves mer lysfølsomhet av bildebrikken samt en bedre optikk, og det kreves mye for å behandle bildet så vel som stor lagringsplass. Vi håper disse kvalitetene er like høyt prioritert som antall megapiksler. 

Her er det heldigvis flere ting som tyder på at Samsung har gjort noe rett. Optikken ser større ut enn det som er vanlig. Med 4,6 mm brennvidde og 28 mm utsnitt bør bildebrikken være rundt 2,5 dels tomme. Det er større enn vanlig, og kamerabiten ser generelt svært lovende ut. 

Vi prøvde å ta bilde av en mørk gjenstand i dunkle omgivelser, og i første øyekast ser det ut som bildene preges av langt mindre støy enn vanlig.

Megapikslene er blåst opp til mye større verdi enn det man trenger i et mobilkamera. Ytelsene kunne definitivt vært enda bedre med lavere oppløsning. Her har markedsavdelingen fått herse litt for mye med ingeniørene. Uansett virker kameraet lovende. 

Vi vil se nærmere på kameraets detaljgjengivelse og støynivå i en full test av Samsung Pixon 12. 

Kvalitetsfølelsen er god, og bakdekselet er for eksempel i metall.

Svært god kvalitetsfølelse

Pixon 12 føles tung med sine 120 gram i en forholdsvis kompakt telefon. Foran skjermen er det en hard overflate som dekker mesteparten av fremsiden, og på undersiden finner du tastene som er av børstet medall. 

Bakdekselet er også metall, og er svært enkel å montere og demontere. Her trenger du ikke bøye på en haug med plastikk slik vi dessverre er vant med. Du trykker bare på en liten utløser, og bakdekselet er løst. Dette føles så mye bedre enn de vanlige løsningene basert på at plastikk er bøyelig at vi rett og slett ble i godt humør av å ta av og på bakdekselet.

Og i tillegg gir linsedekselet en følelse av at du holder noe dyrt i hånden. Når du aktiverer og deaktiverer kameraet spretter plastikklokket foran eller bort fra kameralinsen lynkjapt. Men, noe er veldig rart med dette dekselet. Det befinner seg faktisk bak en liten glassplate, slik at det faktisk ikke hindrer for støv og fingermerker. Vi sliter derfor med å skjønne hva som er vitsen med dette dekselet.

En tilpasset bæreveske følger med.

En Jét med bedre kamera

Selv om kameraet er i høysetet, er Pixon 12 en spennende mobiltelefon også. I bunn og grunn er bare Pixon 12 en Samsung S8000 Jét med bedre kamera. Den har de samme menyene fra Samsung, de samme to prosessorene med 800 MHz for programmer pluss en egen prosessor for enkle telefonfunksjoner og omtrent de samme teknologiene under panseret. 

Det vil si at telefonen både har GPS for navigasjon, og de raskeste overføringsteknologiene for mobilnettet. Wi-Fi er også på plass for rask surfing over trådløse nettverk.

Telefonen har ikke 3,5 millimeters minijackutgang, men en overgang fra Micro-USB følger med.

Samsung har blitt glad i standarder, og bruker for tiden bare Micro-USB som ladeinngang. Men i Pixon 12 savner vi en 3,5 mm minijack-utgang for vanlige hodesett. Her må du bruke en overgang fra Micro-USB.

Spennende mobil

Vi har ikke sett nærmere på bildekvaliteten ennå, som er en av Pixon 12s viktigste kvaliteter. I den fullverdige testen skal vi selvsagt ta bilder av sinekartet og hovedkortet for å se på detaljgjengivelsen og støynivået sammenlignet med andre mobiler. Det klør i fingrene etter å få vurdert bildekvaliteten, og vi vil komme med en full test av mobilen om kort tid. 

Les også
Samsung Pixon 12
Les også
Se bilder tatt med Samsung Pixon 12
Les også
12 nye megapiksler fra Samsung?
Les også
12 megapiksler fra Samsung
Les også
Flere megapiksler gir ''dårligere'' bilder
Les også
Knips sommerbildene med mobilen
annonse

Les også