Tek.no

Nyhet

Ny verdensrekord i SuperPi, med P4!

8 Sept 2005 22:32Først publisert 8 Sept 2005 01:41
annonse

Så var det gjort igjen! Enda en verdensrekord i overklokking av den kjente japaneren som kaller seg Memesama. Forrige gang vi hørte om ham var det utrolige 7130 MHz på en Pentium 4 som var blitt oppnådd, men denne gangen har han med det samme utstyret klart å presse hastigheten opp i svimlende 7304 MHz (ca. 7,3 GHz!), men med høyere spenning til prosessoren vel å merke. Ikke bare er det klokkefrekvensen som er grensesprengende, men for første på mange år er det en Pentium 4 prosessor (denne med Prescott-kjerne) som yter best i det velkjente benchmarkprogrammet SuperPi. Det er første gang vi ser noen nede på 17-tallet! Visst skal du ha mye flaks når du får tildelt prosessoren for at slike hastigheter skal nåes, men det må også ekstremkjøling med stor "e" til for å holde det hele stabilt. I forsøkene hans er det benyttet flytende nitrogen for å kjøle ned prosessoren, ikke ulikt det vi ser Sub Zero Norway bruker i deres verdensrekordforsøk.

Utstyret Memesama har brukt i "riggen" sin er som følger:

  • Intel Pentium 4 670 3,8 GHz med hele 1,86 V spenning.
  • ASUS P5WD2 Premium med et Intel i955X brikkesett, og en systembus overklokket til 1538 MHz.
  • 2x Corsair PC2-5400UL 512 MB minnemoduler med effektiv hastighet: 960 MHz, tilgangstider: 4-3-3-4-4 i BIOS og spenning: 2,26 V.
  • Strømforsyning av typen Zippy 460 W.
  • Operativsystemet han brukte var Windows Server 2003, som er det beste til å benche SuperPi med.

Når det kommer til hvilken prosessor som er best å kjøre SuperPi med, er det uten tvil like mange meninger som det er vorter på nesa til heksen i eventyret: Hans og Grete. Men vi ender som regel opp med tre kandidater, eller kjerner om du vil, som er aktuelle i dag.

San Diego/FX-57 er definitivt den "hotteste" prosessoren fra AMD. Med sine 2,8 GHz og 1MB cache, høres den ikke ut som store karen, men de korte instruksjonensrekkene gjør at selv med lavere klokkefrekvens er prosessoren særdeles effektiv, som fører til at FX'en er den raskeste prosessoren på standard hastighet. Nåværende verdensrekord på denne prosessoren er 3757 MHz som gir 21 sekunder i SuperPi, imponerende tid tatt hastigheten i betraktning.

Dothan/Pentium M780 ES er en råtass fra Intel, som endelig har forstått at antall MHz ikke er ensbetydende med ytelse. Dette er i utgangspunktet en "mobil" prosessor, altså ment å brukes i bærbare PC'er. Men så fort ordet slapp ut om hvor enkle de er å overklokke, og at de faktisk kunne måle seg med AMD når det gjelder ytelse i blant annet SuperPi begynte hard-overklokkerne å ta seg friheter som aldri før. Med en ASUS adapter passer faktisk denne prosessoren på et helt vanlig 478 pins hovedkort, fra ASUS da, selvfølgelig. Det er denne prosessoren Sub Zero Norway benytter seg av for tiden, og tok norgesrekord med for få dager siden. Maks overklokk på denne er 4,18 GHz som gir 18 s i SuperPi. Altså slår den AMD ned i støvlene når man først har fått på seg overklokkingshatten.

Prescott/Pentium 4 er en kar vi ikke har hørt så til fra SuperPi-fronten, men du verden for et potensial den har vist i det siste. Fra bloggen til Memesama kan vi lese (de av oss som kan japansk :P) hvordan tilfeldighetene førte til at akkurat denne prosessoren havnet under nitrogenet, den var født en stjerne, og frekkasen spratt rett opp i 6,94 Ghz på første "tweak". Ved standard hastigheter kan man rett ut si at P4 er en elendig prosessor i SuperPi, men der den mangler i effektivitet, gjør den opp i ren hastighet, og det er nok grunnen til at vi har sett en slik banebrytende rekord.

annonse

Vi har altså sett på de forskjellige alternativene når det gjelder prosessorer, og det er uten tvil andre faktorer spiller en stor rolle når det gjelder en slik verdensrekord. Blant annet minne, hovedkort, strømforsyning, en god porsjon flaks, og ikke minst enorm dyktighet og erfaring. Spenningen, temperaturen og hastigheten prosessoren kjøres på, fører til enorm slitasje, det er enkelt å tenke at man bare kan øke spenningen, så økes resultatet samtidig, men når man balanserer på en knivegg der livet til prosessoren du tross alt har jobbet et par hundre timer med vipper på kanten, er det ikke en enkel beslutning å ta.

Ekstrem-overklokking er, og vil alltid være en aktivitet for de med nerver av stål, enorm tålmodighet, pågangsmot, og ikke minst en lommebok som er for tung for dets eget beste.

annonse

Les også