Til hovedinnhold

Kommer iPhone nå?

2005 var året da Apple tok sine første skritt inn på mobilmarkedet, med ROKR E1. Til tross for en del knall og fall, ser det ikke ut til at det amerikanske selskapet har gitt opp enda. Det amerikanske patentkontoret har nemlig mottatt fire Apple-søknader merket "Mobile Me".

Apple ønsker å bruke Mobile Me-navnet i sammenheng med en rekke forskjellige tjenester, deriblant mobile enheter, mobile tjenester, video, spill, e-post, digital musikk og mobilnettverk for å nevne noen.

Mobile Me gir selvfølgelig ryktebørsen ny næring, og det snakkes igjen om at Apple vil lansere en egen mobiltelefon med iPod-liknende trekk, en iPhone.

Fjoråret var som kjent ingen mobilsuksess for Apple, som sammen med Motorola lanserte ROKR E1. I samme sekund som ROKR E1 så dagens lys ble det klart at telefonen aldri ville greie å konkurrere med Apples egne musikkspillere, og de to selskapene ble mer eller mindre uvenner i etterkant av lanseringen.

Til tross for sleivsparket med ROKR E1, kom det ut enda en mobiltelefon med støtte for Apples musikkbutikk iTunes Music Store, nemlig Motorolas RAZR V3i. Denne telefonen ble imidlertid forbigått i stillhet av både kritikere, Motorola og Apple selv.

Det er foreløpig ingen ting som tilsier at Apple har sett seg ut noen samarbeidspartner i forbindelse med Mobile Me-satsingen. Flere kritikere mener Apple like enkelt kan oppnå suksess ved å lansere en mobiltelefon på egen hånd:

- Trenger ikke partnere
- Apple har definitivt potensial til å levere en iPod-telefon, basert på deres designtalent og iPod-plattform. Men de ville da spille på en arena hvor de ikke har spilt før, sier Dave Linsalta, analytiker i IDC, til Top Tech News.

Til tross for at han har tro på en mobilsatsing fra Apple, peker han på at selskapet står overfor en rekke utfordringer om det for alvor skulle kaste seg inn i mobilmarkedet:

- Apple liker å ha kontroll på distribueringen av sine maskiner. Men med en mobiltelefon må de ha en avtale med mobiloperatører og bli nødt til å lisensiere telefonene. Mobiloperatørene har en rekke grunnleggende kunnskaper som Apple i dag mangler, fortsetter han.

Skulle Mobile Me-satsingen innebære en ny mobiltelefon fra Apple, har selskapet også muligheten til å bli en egen mobiloperatør, en virtuell sådan. Det vil si at Apple ville leie nettkapasitet av andre netteiere, på samme måte som for eksempel Chess og Tele2 gjør her i Norge.

- Trådløse iPod-er
Linsalta får støtte av Michael Goodman, som er analytiker i Yankee Group. Goodman mener det er bare et tidsspørsmål før vi vil få se en egen mobiltelefon fra Apple, og at den største utfordringen ligger i det å bli mobiloperatør. I tillegg spår han en utvikling av Apples nåværende musikkspillere som antakelig vil glede mange:

- Apple vil antakelig også gi sine iPod-produkter trådløse egenskaper, som gjør det mulig å kommunisere mellom spillerne eller med trådløse nettverk, mener han.

- Bør holde fokus på musikkspillere
Bransjen er imidlertid langt fra enige om Apples muligheter som mobilprodusent og mobiloperatør. Michael Gartenberg i analyseselskapet JupiterResearch har liten tro på Apples mobile fremtid. Han mener selskapet heller bør holde seg til sine musikkspillere:

- Det Apple må gjøre er så sørge for å holde produktene sine ferske, slik at de fortsatt kan konkurrere både når det gjelder funksjonalitet og pris, sier han til nettstedet Playfuls.

Hvis Apple allikevel skulle lansere sin egen mobiltelefon, har han ikke noenn tro på at den kan ta over plassen til selskapets musikkspillere. I dag har Apple omtrent 75 prosent av markedet for digitale musikkspillere i sin hule hånd.

Apple selv holder som kjent kortene tett til brystet når det gjelder lanseringer av nye produkter. Derfor er det foreløpig ingen som med sikkerhet kan si hvilke ess det amerikanske selskapet planlegger å dra ut av ermet denne gangen. Det ryktes imidlertid at selskapet planlegger noe storslagent i sammenheng med sitt 30-årsjubileum senere i år.

(Kilder: Digi, IT-avisen, VG, Reuters, Top Tech News, Playfuls, , GSM Arena)

annonse