Tek.no

Nyhet

VMware klar for dobbelkjerne

Jan Aril Sigvartsen
19 Juli 2005 07:09


Windows, Linux, Novell på Linux host-OS

Mange programvareprodusenter som utvikler såkalte primærapplikasjoner har måttet ta stilling til hvorvidt man skal lisensiere software pr. fysiske prosessorsokkel, pr. prosessorkjerne eller en kombinasjon av begge. De fleste ser ut til å gjøre det enkelt og teller pr. fysiske sokkel.

Oracle er kanskje den mest omstridte leverandøren på dette punktet, som benytter en litt mer komplisert modell der man søker å lisensiere etter en slags ytelsesmodell. Du kan lese mer om Oracles modell her: Løsner på lisenskravene for dobbelkjerne.

Microsoft er faktisk det selskapet som har et av de mest klare lisensbetingelsene for multi-kjerne-prosessorer: samme hvor mye mange kjerner man integrerer på en sokkel kommer dette til å utgjøre én enkelt lisens.

VMware, spesielt kjent for sine virtualiseringsplattformer, har nå også annonsert serverprodukter som støtter flere kjerner. GSX Server 3.2 ble leveringsklar denne måneden og er altså det første serverproduktet fra VMware som støtter flere prosessorkjerner.

Det ser ut som om VMware teller lisenser på "gamlemåten" - dvs. pr. sokkel, ikke pr. prosessorkjerne. Dette vil ha stor betydning for de som kjører plattformen ettersom man kan tilby økt ytelse til relativt lav kostnad.

På selskapets nettsider kan man se at den billigste lisensen starter på 2 CPU-er - 1400 amerikanske dollar. Bruk med ubegrenset antall CPU-er koster 2800 dollar.

Ifølge Internetnews har VMware samme syn på dobbelkjerner som resten av industrien: bedre hardware-effektivitet og større kostandseffektivitet. Som de fleste kanskje vet tilbyr VMware programvare som gjør at man kan kjøre mange operativsystemer på ett enkelt host-OS og på denne måten utnytte kapasiteten som ligger i maskinvaren best mulig.

Denne programvaren er spesielt utbredt i miljøer der man er avhengig av å teste sin programvare på flere forskjellige plattformer eller der funksjonalitet er viktigere enn rå ytelse.

(Kilde: Internetnews, The Register)

Les også
VMWare 5.5 forlater beta-stadiet
Les også
Kjører du virtuelle systemer på jobben?
Les også
Oppgraderer virtualisering til 64-bit
Les også
Under panseret på OpenPower (del 2)
Les også
Sun samarbeider med VMware
Les også
Spennende og kostnadseffektivt med virtualisering (del 2)
Les også
Microsoft støtter hardware-virtualisering
Les også
Spennende og kostnadseffektivt med virtualisering (del 1)
Les også
Dobbelkjerne-Xeon tidligere enn planlagt
Les også
Virtualisering hett tema på LinuxWorld
Les også
Løsner på lisenskravene for dobbelkjerne
Les også
Virtualisering over nettverket
Les også
Virtualiseringsstunt på OpenSolaris
Les også
Red Hat oppdaterer for dobbelkjerne
Les også
VMware lanserer abonnementstjeneste
annonse

Les også