Tek.no

Nyhet

Skype forklarer nedetiden

30 Des 2010 11:00

Den populære IP-telefonitjenesten Skype var nede i rundt 24 timer like før jul, og sjefen for Skype forklarte nedetiden med feil i såkalte "supernoder" som utgjør det desentraliserte systemet til Skype.

Nå har Skype analysert situasjonen nærmere og mener denne gangen at problemet skyldes feil i programvare for Windows.

Programvarefeil i Windows-klient

Dagen før lille juleaften skal en rekke servere som håndterer offline lynmeldinger, ha blitt overbelastet. Som følge av dette oppsto det forsinkelser i svar til Skype-klienter. En feil i Skype for Windows versjon 5.0.0.152 skal ha forhindret behandling av de forsinkede svarene, og dette igjen skal ha medført programkrasj.

Oppdatering er tilgjengelig

Hvis du bruker Skype bør du sjekke hvilken versjon du har via menyvalget Hjelp, Om Skype. Dersom det viser seg at du har versjon 5.0.0.152, kan du oppdatere programmet via menyvalget Hjelp, Se etter oppdateringer.

Det er estimert at rundt halvparten av alle Skype-brukere verden rundt skal ha hatt den aktuelle Skype-versjonen (5.0.0.152) installert. Dette resulterte i en dominoeffekt av programkrasj. Totalt rundt 30 prosent av Skype-supernoder skal ha krasjet på denne måten, noe som medførte ekstra trykk på resten av supernodene, og hele nettverket gikk dermed ned, mener Skype.

Problemet skal etter hvert ha blitt løst ved å legge ut nye Skype-versjoner for klientene, og dermed generere flere supernoder. Det er likevel fortsatt en del brukere som ikke har fått den oppdaterte versjonen.

Én dollar i erstatning

Ganske mange brukere ble berørt av nedetiden, men det opplevdes nok tyngst for de som er avhengig av programmet for å kommunisere i bedriftssammenheng. Nå har Skype sendt en kupong til berørte betalende kunder som plaster på såret. Det som overrasker er at verdien på kupongen er kun én amerikansk dollar (rundt 6 norske kroner).

(Kilde: Cnet, Zdnet, Skype Blog)

Les også
Skype med tiveis videosamtale
Les også
Cisco vurderer å kjøpe Skype
Les også
Skype blir reklamefinansiert?
annonse

Les også