Kjører 3G på 900 MHz

Telenor har nylig fått tillatelse av Samferdselsdepartementet til å prøve ut 3G-teknologien UMTS i 900 MHz-frekvensen som i dag er i bruk for vanlig GSM-telefoni. Denne driftsfrekvensen gir langt større dekningsområder enn 2100 MHz-frekvensen som brukes i dag.

Med dette ønsker Telenor å skaffe erfaringer for å drifte mobilt bredbånd i denne frekvensen. Det har nemlig lenge vært forventet at 900 MHz-båndet vil åpnes for høyhastighetsteknologier.

– Brukerne her vil oppleve bedre dekning på eksisterende 3G-tjenester, slik som videotelefoni, nedlasting av musikk, mobil-TV og nettsurfing. Jeg forventer at disse erfaringene etter hvert skal komme mobiltelefonbrukerne over hele landet til gode, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete til IDG.

Syv kommuner i Rogaland

Telenor har fått tillatelse til å drifte prøveprosjektet i syv kommuner i Rogaland, nærmere bestemt Klepp, Time, Hå, Egersund, Sokndal, Lund og Bjerkreim. Prosjektet kan vare til og med 31. desember 2010.

Det er kun UMTS, kjent som vanlig 3G, som skal driftes i 900 MHz-frekvensene i første omgang. Trolig utvides dette til super-3G med tiden.

Dersom det blir en full overgang til 3G i 900 MHz-nettet i stedet for vanlig GSM, vil vi få bedre 3G-dekning enn GSM-dekning. GSM-dekningen vil vi nemlig bare finne på frekvensen 1800 MHz. Ulempene med dette er at du må gå over til 3G-telefon for å få best mulig dekning.

De eksisterende 3G-antennene i 2100 MHz-nettet vil sannsynligvis ikke fjernes selv om de lavfrekvente signalene vil dekke større områder. Høyere frekvenser gir nemlig kapasitet til flere brukere over mindre områder, og dermed er det gunstig med høye frekvenser i storbyene.

(Kilder: IDG)

Les også
Firedobler 3G-hastighetene til neste år
Les også
Mobilt bredbånd setter fart på fiberoptikk
Les også
Vi sprenger kapasiteten
Les også
Dette er verdens raskeste mobilmodem
Les også
Ice.net firedobler rekkevidden
Les også
Ice.net vil inngå samarbeid
Les også
Ice ser mot 14,7 Mbps
annonse