Nyhet

- Få vekk ''ringetone-haiene''

Om du har kabel-TV, parabol eller lignende hjemme, og har sett på "ungdomskanaler", har du kanskje lagt merke til reklamer for ringetoner, bakgrunnsbilder og annet innhold til mobilen.

Det har etterhvert også dukket opp reklamer for slikt på TV2 og TV Norge. Reklamene sendes i "etter skoletid"-tiden, og er åpenbart rettet mot ungdom. I en av reklamene kan du kjøpe en ringetone som er Nokias berømte "Nokia tune"-ringetone, bare at den nynnes.

Hvis det er én ting som får blodet mitt til å koke, så er det disse reklamene. Å ta betalt for å nynne "Nokia tune" er omtrent som å plukke opp småstein på busstoppet og tilby busspassasjeren ved siden av deg å kjøpe det for 40 kroner.

Du betaler for noe som er "gratis"

Hvis du vil ha en nynnet utgave av "Nokia tune", så kan du faktisk bare spille det inn selv på mobilen din. Og hvis du vil ha småstein fra busstoppet, så kan du faktisk plukke opp en selv - helt gratis!

Greit nok - produktene som tilbys kan kanskje fremstå som idiotiske for noen, men folk må faktisk få lov til å bruke pengene sine på det de selv vil. Problemet er den kyniske måten disse produktene markedsføres og selges på.

Skjuler vilkårene

I alle disse reklamene står det en pris nederst på skjermen. Prisen er uthevet, og står midt i en tykk blokk med tekst. Om man titter på denne reklamen og tenker: "Jeg vil ha en skrikende baby, eller kanskje en nynnet Nokia-ringetone. Jeg vil kjøpe", er det kun disse 15 kronene man rekker å oppfatte.

Problemet er bare at det koster jo ikke 15 kroner. Den knøttlille teksten, som er umulig å lese på et gammelt bilderørs-TV, sier at, neida, du betaler ikke for et produkt - du betaler for et abonnement.

Abonnementet koster gjerne 45 kroner - eller mer - per uke. 45 kroner! I uka! Med et abonnement der du automatisk mottar ringetoner, animasjoner og annet mobilinnhold.

Et grovt eksempel er tilbyderen Celldorado, som drives av nederlandske Simiq B.V. Her vil du motta tre ringetoner i uken. Hver ringetone er noen sekunder av en sang, og koster 30 kroner. Det blir utrolige 90 kroner i uken.

Det blir ikke mindre utrolig når du tar i betrakning at en hel sang fra for eksempel Itunes, Telenors musikkbutikk eller MSN Music koster rundt ti kroner. Hvis en hel sang koster ti kroner - hvorfor skal noen sekunder av samme sang koste 30 kroner når det er en ringetone?

Her kan du lese hvordan du får ringetonene gratis »

Forstår barn dette?

Oppegående, voksne mennesker vil se at de nettopp har gjort noe dumt når de bestiller nynnetonen fra TV-en. Barn vil sannsynligvis ikke forstå det. Dermed vil kontantkortet deres tømmes rekordfort. Eller enda verre - dersom en av foreldrene står ansvarlig for et etterbetalt abonnement, vil de få en gigantisk regning.

Jeg kan ikke, uansett hvordan jeg ser på det, forstå noe annet enn at dette er spekulasjon i at folk ikke leser det som står med liten skrift. Man tilbyr folk et abonnement de ikke trenger og ikke skjønner at blir opprettet.

Gjør noe med det!

I fjor gikk Netcom og Telenor ut på Forbrukerinspektørene på NRK, og lovet dyrt og hellig at de useriøse aktørene skulle stenges ute av mobilnettene. Operatørene har likevel mye arbeid igjen. Det burde vært en plikt til å opplyse om disse kostnadene muntlig og tydelig i reklamene. I reklamer på trykk i blader og på internett burde det stå med stor og tydelig skrift at dette er et abonnement, og at det koster deg et ukentlig beløp.

Det er på tide at denne gråsonebransjen får noen klarere regler å spille etter. Myndighetene må inn og sette retningslinjer. Det finnes for legemiddelreklamer, og det burde finnes for ringetonereklamer.

Slik det gjøres i dag er det rent bondefangeri - unnskyld, barnefangeri.

Marius Valle
Ansvarlig redaktør, Amobil

annonse