Til hovedinnhold

Google vil innføre nytt og raskere bildeformat

WebP kan gjøre lastingen av Internett-sider betydelig kjappere.

Google

Internett-giganten Google har som kjent alltid mange baller i luften samtidig, og en av dem er et nytt bildeformat kalt WebP, som Google har jobbet med å forbedre i en del år allerede.

WebP-formatet er et ledd i Googles visjon om gjøre Internett generelt raskere ved å gjøre bildekomprimeringen mer effektiv, uten at det skal gå på bekostning av kvaliteten. Nå melder Google på bloggen sin at en enda mer potent versjon av WebP er klar.

25 prosent raskere

Den nye versjonen, som er bygd inn i den nye Chrome-betaen, skal ifølge Google by på optimaliseringer som gjør tapsløs komprimering av bilder opptil dobbelt så rask og tapsløs dekomprimering opptil 25 prosent raskere enn det utbredte JPEG-formatet.

Dette vil i så fall innebære en solid forbedring i lastetiden til nettsider. Blant nettlesere er det imidlertid enn så lenge kun Googles egne Chrome og Opera som har innebygget støtte for WebP-formatet, men de stadige forbedringene er antakelig ment å bidra til å gjøre formatet mer utbredt.

Parallellt med forbedringene melder Google også at de trapper opp satsingen på WebP i sine egne tjenester, og byttet for eksempel ut PNG-formatet med WebP i sin Google Play-butikk for en stund siden. Dette førte visstnok til en reduksjon i bildestørrelsene på hele 35 prosent.

Bedre YouTube-opplevelse

I tillegg forteller selskapet at de er i gang med å rulle ut thumbnail-bilder på YouTube i WebP-format, og ifølge tidlige tester skal dette ha ført til 10 prosent raskere lasting av sidene på det populære videonettstedet.

Ifølge søkegiganten har overgangen til WebP hos Google hittil ført til en besparelse på flere titalls terabyte hver dag i dataoverføringer, noe som igjen skal innebære en generell økning i ytelsen til Googles tjenester. Mer informasjon om WebP kan du finne hos Google Developers.

Google har også egne briller på gang: Snart kan du få Google Glass fra Ray Ban og Oakley » (Mobilen.no)

(Kilde: Google, via TechSpot)

annonse