Til hovedinnhold

Skal bruke 100 år på å knipse ett bilde

Om alt går bra får etterkommerne våre se resultatet i 2114.

Shutterstock/ Neil Lang

Fotoverdenen renner over av mer eller mindre interessante fotoprosjekter. De fleste av disse holder seg innenfor brøkdeler av sekund eller minutter, men nå har kunstneren Jonathon Keats et noe mer langsiktig prosjekt på trappene.

Han planlegger nemlig 100 år lange eksponeringer av Berlin, i prosjektet «CenturyCamera».

Hele byen skal med

Eksempelbilde på pinholebilde.Foto: Team Titanic

Tanken bak det originale konseptet er å dokumentere 100 år med byutvikling. Hvis ingenting går galt underveis vil de ferdige bildene kunne vise hvordan omgivelsene har endret seg.

– For eksempel vil et gammelt leilighetskompleks som rives etter et kvart århundre svakt vises, som om det er et spøkelse som hjemsøker skyskraperen som erstattet det, sier Keats.

Nå oppfordres Berlins befolkning til å finne steder de mener egner seg godt for dokumentering av utviklingen. Den 16. mai vil den som ønsker det kunne møte opp, betale 10 euro i depositum og så få med seg et av de 100 pinholekameraene som nå skal plasseres omkring i byen.

Deretter må de love å holde gjemmestedet hemmelig, men samtidig passe på at de forteller etterkommerne sine om hvor kameraet er gjemt, slik at det kan hentes frem om 100 år.

Kunstneren melder frafall

Når kameraet så leveres inn til Team Titanic-galleriet, som Keats samarbeider med, vil etterkommerne få tilbakebetalt de 10 euroene. Etter planen skal så en utstilling avholdes sommeren 2114, hvor resultatet av de rekordlange eksponeringene vises.

Keats selv har derimot ingen planer om å delta på utstillingen, ettersom han og alle som eventuelt gjemmer et kamera denne måneden kommer til å være døde innen den tid. Keats er ikke lei seg av den grunn:

– For meg er det mye mer interessant å være her i dag og se hvordan menneskene som vet de vil observeres av de ennå ufødte ter seg, og også å selv bli observert der jeg lever som et fremtidig minne fra det 21. århundret.

Befinner du deg i Berlin og ønsker å delta i prosjektet, må du stille hos Team Titanic-galleriet 16. mai.

Har du ikke 100 år med tålmodighet, sa du? Slik lager du ditt eget pinholekamera»

(Kilde: Team Titanic via Petapixel)

Mer om
annonse