Nyhet

Nå kan Vipps revolusjonere måten du handler på nett på

...og du vil også kunne betale i fysiske butikker med appen.

Mobilbetalingstjenesten Vipps ble introdusert som en enkel vennebetalingsløsning, og har i løpet av relativt kort tid blitt utrolig populær med nær 1,5 millioner nedlastinger.

Nå er tjenesten i ferd med å bli betydelig mer omfattende enn det som var intensjonen, og den kan gå kredittkortgigantene i matveien.

Les også: Nå skal netthandel bli mye enklere

Omtrent som Bank-ID

Vipps skal nå inn blant betalingsløsningene. Nøyaktig hvordan siden blir er foreløpig ikke slått fast siden Vipps kan fylle ut navn og adresse automatisk.

DNB og Elkjøp har inngått en avtale om å utvikle en Vipps-basert betalingsløsning på nett. Fra før er det kjent at Vipps er på vei ut til taxibransjen.

Som Side3 tidligere har skrevet, opplever mange nettbutikker at store mengder kunder "faller av" i betalingsprosessen - og spesielt på mobil. Vipps har som mål å gjøre netthandelen mye enklere.

- Det vi gjør er å redusere antall klikk i kjøpsprosessen betydelig, ikke minst fordi vi kan laste opp informasjon i kjøpsprosessen, konserndirektør Trond Bentestuen i DNB til Side3..

Å betale med Vipps på nett vil bli en løsning som minner veldig på hvordan du i dag logger på med BankID: Du trenger å oppgi telefonnummeret ditt, og får tilsendt en melding som må bekreftes gjennom appen.

Dermed kan nettbutikken automatisk få både adresseinformasjon og betalingsinformasjon uten at brukeren trenger å taste inn dette.

Kommer over sommeren

Konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch hos Elkjøp Nordic har stor tro på å erstatte dagens omfattende utsjekkingsprosess.

- Vi ser at rundt 30 prosent av nettkundene faller av i betalingsprosessen på vår nettbutikk. Samtidig har vi sett at Vipps har blitt utrolig populært med rundt 1,5 millioner nedlastinger. Dette vil trolig både gi en bedre kundeopplevelse og høyere omsetning, så det er en vinn-vinn, sier Semlitsch.

Med en omsetning på nett i Norge på rundt 2 milliarder kroner, ser de for seg at de i beste fall en omsetningsøkning på en halv milliard kroner.

Han understreker at løsningen blir gebyrfri.

- For vanlige overføringer mellom privatpersoner er det et gebyr for overføring av mer enn 5000 kroner. Det blir det selvsagt ikke på nettløsningen, påpeker han.

De ser for seg at løsningen vil lanseres på nett "etter sommeren", og at målet også er at man skal kunne betale med mobilen fysisk i butikk før det er blitt 2017.

Utvider betydelig

DNB vil utvikle Vipps til nettbetaling, som i stor grad konkurrerer med MasterPass-løsningen de lanserer om kort tid.

- Vipps startet som en vennebetalingstjeneste, men nå ser vi at vi kan gjøre mye mer, sier Bentestuen.

Han melder at ambisjonen med Vipps er utvidet til å bli en mer altomfattende løsning.

- Vi er opptatt av både netthandel, betaling i apper - noe som begynner å bli veldig populært - og fysisk betaling i butikk, sier Bentestuen.

Nasjonalt alternativ til kredittkort

Men hvorfor kommer DNB på banen med et alternativ til kredittkortbaserte MasterPass som de selv satser på?

- Vipps er en nasjonal løsning som fungerer innenfor Norge basert på mobilnummer og konto i norsk bank. Men vi ser jo at våre kunder også liker å handle på utenlandske nettbutikker, og der vil ikke Vipps være noen god løsning. Men innen Norge vil dette bli en debetkortløsning med mindre gebyrer, sier Bentestuen.

- Så Vipps med nettbetaling blir litt som BankAxept?

- Ja, det kan du godt si, sier konserndirektøren.

De internasjonale kredittkortselskapene tar typisk en prosentandel av betalingene som gjøres gjennom deres systemer. Dette gebyret er ikke fast, men er på typisk 1,9 prosent og oppover. Ved å ha en egen løsning unngår en disse gebyrene.

Men altså bare i Norge.

Les mer fra Side 3:

Nå skal netthandel bli mye enklere

Betaling med mobilen kan ta over for kontanter

Les også
– Vipps tar ikke hensyn til reserverte numre
Les også
Vipps og Flytoget viser hvor nydelig mobilbetaling kan fungere
annonse