Nyhet

Åpnet Norges mest miljøvennlige datasenter

Evrys kornsernsjef Björn Ivroth var i himmelen under åpningen av det nye datasenteret på Fet.

En rød løper møtte Evry-ansatte, og deres kunder og partnere, da det mandag morgen var duket for åpningen av det nye datasenteret på Fet.

Les mer: Datasenteret på Fet er innflyttingsklart » (Cw.no)

Og det var ikke tilfeldig at den nye konsernsjefen valgte å holde åpningen på datasenteret istedenfor i Evrys egne lokaler på Fornebu.

– Alle prater om skyen. Nå er vi i skyen. We are in heaven, sa Björn Ivroth fra talerstolen.

Klima i sentrum

Åpningen ble gjort offisiell av den nybakte konsernsjefen selv, men med god hjelp av programleder Anne Lindmo og klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Det nye datasenteret vil fokusere på å være av den miljøvennlige sorten.

Sundtoft peker på at vi i dag lever i en tid hvor datateknologi har blitt allemannseie og at vi er på nettet døgnet rundt. It-bransjen har globalt omtrent like store utslipp som flybransjen, og datasentrene er noen av de største miljøsynderne.

Likevel mener Sundtoft at datasentre er viktige.

– Det er bra for Norge, det er bra for verden og det er bra for miljøet om vi greier å utvikle sterk, grønn teknologi i Norge, sa hun.

Sundtoft mener også at det vil være positivt for den økonomiske veksten at slike anlegg lokaliseres i norden. Hun hadde tilsynelatende ingen ting å utsette på det nye senteret på Fet.

– Evrys datasenter vil være helt i verdensklasse på miljø. Dette skyldes beliggenhet og at senteret bruker ny teknologi, sa miljøministeren.

Foto: Evry/ Digiplex

Luftkjølingssystem

Datasenteret på Fet er designet og utviklet av Evry, som har inngått en 20-årig leieavtale med Digiplex. It-housing-selskapet, som har hatt ansvaret for byggingen, skal også stå ansvarlig for driften av senteret.

Digiplex har tatt i bruk et nytt luftkjølingssystem som skal fjerne overskuddsvarme fra datamaskinene og serverene ved hjelp av utendørsluft. Luftkjølingssystemet, kombinert med bruk av energieffektive servere, skal ifølge Evry gjøre datasenteret på Fet til ett av de mest effektive og bærekraftige datasentrene i verden.

Energibruken skal tilsvare nær en halvering i forhold til ordinære datasentre, noe som også skal bety sterkt reduserte klimautslipp og kostnader.

Kommer Microsoft, Apple og Amazon til å bli de eneste som tilbyr datasenterbaserte tjenester i fremtiden?
– Skyen kan bli datasenternes død » (Cw.no)

Les også
Denne lille dingsen skal automatisere hverdagen din
Les også
Alt i Exchange 2016 kommer til skyen først
Les også
Dette er apples gigantiske datasenter
Les også
Forrige gang et skuddsekund ble lagt til, brøt deler av Internett sammen
Les også
Med roboter som denne produserer de 12 000 maskiner hver dag
Les også
Disse maskinene leverer Tek-nettverket til deg
annonse