Til hovedinnhold

Superavansert «robot-gepard» kan hoppe over hindringer i full fart

MIT viser frem teknologiske fremskritt i ny video.

MIT/YouTube

Når det gjelder robotteknologi er det hovedsakelig Google vi har hørt om, med sin «hær» av avanserte maskiner som stadig får flere medlemmer. Mange andre jobber imidlertid også med teknologien, og nå kan det kjente teknologiuniversitet MIT melde om et nytt gjennombrudd.

Forskere ved universitet har nemlig utviklet en «robot-gepard» som er i stand til å registrere og hoppe over hindringer i fart helt på egen hånd. Det skal være den aller første firbente roboten som har oppnådd dette.

Mye som må klaffe

Det høres kanskje ut som en enkel nok handling, men realiteten er at det er massevis av intrikate detaljer som må stemme, og mye programvare- og maskinvarejusteringen som må til for å få en robot til å utføre slike handlinger helt selvstendig.

Roboten må blant annet beregne på egen hånd hva som er den beste posisjonen å hoppe fra basert på hvor hindringen befinner seg, og justere kraften som den hopper med utfra størrelsen på hindringen. Roboten har blitt testet både på tredemøller og i en innendørsbane, hvor den taklet hindringer som var hele 45 centimeter høye.

Under testingen var maskinen også i stand til å holde en jevn fart på cirka 8 kilometer i timen, noe som kanskje ikke høres så raskt ut, men som likevel er ganske hurtig til å være en robot. 8 kilometer i timen er omtrent det samme som menneskelig joggefart.

Bruker laserstråler

En tidligere utgave av robot-geparden skal ha vært «blind», men denne nye versjonen er i stand til å se omgivelsene ved hjelp av et spesielt visuelt system som heter LIDAR. Dette systemet innebærer å sende ut laserstråler og deretter fange opp refleksjonene for å kartlegge omgivelsene rundt.

En avansert algoritme analyserer så disse visuelle dataene og sette roboten i stand til å registrere størrelse og avstand til diverse hindringer som måtte befinne seg i veien. Basert på denne informasjonen foretar roboten de nødvendige beregningene og optimaliseringene for hvert enkelt hopp, en prosess som ifølge forskerne tar cirka 100 millisekunder.

Mer informasjon om den hoppende roboten finner du hos MIT, og i videoen under ser du roboten i aksjon.

Roboter brukes også sammen med VR-teknologi: Denne maskinen skal gjøre VR-opplevelsene mye mer realistiske »

(Via Engadget)

annonse