Hackere, mordere og svindlere går fri

Gamle IP-adresser får skylden i Sverige. Nå anmelder politiet Telenor til det svenske Post- og teletilsynet.

Svensk politi har meldt Telenor og Tele2 inn til det svenske Post- og Teletilsynet (Post- och telestyrelsen, PTS) for at selskapene ikke oppgir opplysninger om abonnenter når politiet etterforsker Internett-trafikk i forbindelse med alvorlig kriminalitet, melder NyTeknik.se.

Årsaken er at Telenor og Tele2 fortsatt bruker IP-adressesystemet IPv4, et system som hadde kritisk få IP-adresser til overs allerede i 2010. På grunn av dette bruker nettleverandørene noe som kalles NAT, Network Address Translation, en teknikk som gir flere enheter tilgang til Internett gjennom samme IP-adresse. Dermed kan nettleverandørene i noen tilfeller ikke si med sikkerhet hvor datatrafikken kommer fra, da flere personer kan benytte seg av samme IP-adresse.

Les også: Svenske myndigheter ignorerer EU-dommen og håndhever fortsatt det omstridte Datalagringsdirektivet »

Må kunne spore abonentene

Ifølge svensk politi skal leverandørene etter svensk lov lagre informasjon slik at all datatrafikk kan spores til identifiserbare abonnenter. Nå ber svensk politi PTS vurdere fire konkrete tilfeller der de mener nettleverandørene bryter loven. Tre av tilfellene berører Tele2, der de vil ha utlevert abonnentsinformasjon som kan hjelpe dem å identifisere de skyldige bak henholdsvis hacking, mord og heleri.

I det fjerde tilfellet ønsker de opplysninger fra Telenor Sverige i forbindelse med en etterforskning av seksuelle overgrep mot barn. Telenor Sverige sier til NyTeknik at de ikke har disse opplysningene, siden de ikke lagrer postnumrene når datatrafikken går via «NATede» IP-adresser.

Løses med IPv6

Med IPv6 blir antall IP-adresser praktisk talt uendelig. Foto: Shutterstock

– Vi finner gjerne en løsning på dette problemet, og den rimeligste løsningen kommer når den nye Internettprotokollen IPv6 implementeres fullt ut, sier kommunikasjonssjef for Telenor Sverige, Aron Samuelsson til Ny Teknik.

IPv4-systemet lager IP-adresser på 32 bit, noe som gjør det mulig å lage over fire milliarder ulike IP-adresser. Med tanke på hvor mange ulike enheter som er koblet opp mot Internett i dag er dette langt på nær nok. Derfor vil det nye IPv6-systemet lage IP-adresser på 128 bit. Da blir antallet mulige kombinasjoner 2128, noe som i praksis betyr at vi antakeligvis aldri kommer til å slippe opp for IP-adresser. Ifølge NorID vil IPv6 ha nok adresser til av hver kjente stjerne i universet kan få 250 IP-adresser hver.

Telenor sier til Tek.no at IPv4 ikke skaper noen problemer i Norge, og at de kan identifisere «endepunktet», altså bredbåndsruteren, eller nettbrett/mobil hvis det går på mobilnettet.

– Vi utleverer trafikkinformasjon i henhold til norsk, forutsatt at vi ikke har slettet informasjonen, opplyser regional informasjonssjef i Telenor Per Aril Meling i en epost til Tek.no.

Han skriver videre at Telenor har jobbet systematisk over flere år for å innføre IPv6 gjennom modernisering av infrastruktur.

– Både mobil- og fastnett infrastruktur er nå «dual-stacked». Det er mulig å levere dual-stack på stort sett alle aksesstyper (xDSL, Coax, Fiber og Mobil). Vi per nå omtrent 350 000 klienter aktivert med IPv6. Disse tallene vil fortsette å vokse jevnt avhengig av utskifting av utstyr i nettet og hos kunder, skriver Meling.

Han forteller videre at de også forventer en stor vekst av IPv6 trafikk i mobilnettet ettersom Telenors kunder går over til 4G.

Ifølge en rapport som kom tidligere denne måneden går 8,2 prosent av Internettrafikken i Norge via IPv6, som er mer enn noen av våre nordiske naboer »

(Kilde: Ny Teknik)

Les også
Nekter å utlevere kundedata
Les også
IPv6 økte mest i Norge
Les også
I ett år har vi hatt «piratloven» – dette har skjedd
Les også
Tvinges til å fortsette med datalagring
annonse