Til hovedinnhold

Danskene må vente lenger på TPB-grunnleggeren

Gottfrid Svartholm Warg hevder utleveringen til Danmark bryter internasjonal lov.

Wikipedia

Tidligere i år bestemte en svensk tingrett at The Pirate Bay-gründeren Gottfrid Svartholm Warg skulle utleveres til Danmark. Warg sitter for tiden i varetekt i Sverige, hvor han venter på at utsendelsen til Danmark skal effektueres.

Nå gjør Warg det han kan for å hindre den planlagte utleveringen. Etter at han fånyttes prøvde å appellere til danske myndigheter, forsøkte han seg på sine egne politikere, hvor han ble hørt. I brevet han sendte til den svenske regjeringen satte han søkelyset på to punkter han mener staten ikke har overholt, melder TorrentFreak.

Bryter internasjonal lov

I følge Warg inneholdt ikke den danske arrestordren han mottok en detaljert beskrivelse av forbrytelsene han er anklaget for, hvor de fant sted, eller i hvor stor grad han var involvert. I tillegg fikk han ikke mulighet til å sette seg inn i inneholdet av arrestordren, da han ikke har mottatt noen kopi av tilleggene til denne, som også kun forelå på dansk.

The Pirate Bay-grunnleggeren mener også at det bør diskuteres om ikke lovbruddene han er tiltalt for i Danmark, i realiteten er de samme som han i dag er frikjent for i Sverige.

Om myndighetene gjennomfører utleveringen vil dette i følge ham selv bryte internasjonal lov, nærmere bestemt loven om beskyttelse av menneskerettigheter og frihet nedfelt i Europa-konvensjonen, som både Sverige og Danmark har skrevet under på.

Nå har Warg fått viljen sin, og skal etter planen få saken sin opp for høyesterett i Sverige. Dette betyr at utleveringen som opprinnelig skulle funnet sted neste uke nå blir utsatt med flere måneder, til rettsvesenet treffer sin endelige beslutning.

Tiltalen

I Danmark er han tiltalt for å ha brutt seg inn på servere som inneholdt informasjon fra flere danske myndighetesinstitusjoner. Warg skal blant annet ha vært innom det danske politiets register over etterlyste personer i Schengen-området.

Dette personregisteret deles mellom myndigheter i mange land, og det er ennå uklart om Warg har gjort endringer i registeret. Det som er helt sikkert er at han skal ha lastet ned store mengder informasjon derfra, blant annet flere danske personnumre. Selv hevder han at det var en annen som foretok innbruddet gjennom hans datamaskin.

Svartholm Warg er ikke alene om å ha tatt seg friheter fra datamaskinen:
Mens en kredittkortsvindler gravde ned utbyttet i foreldrenes hage, brøt en annen seg inn på romstasjonen (Ekstra) »

(Kilde: Torrentfreak)

annonse